Xella onderzoekt: de uitdagingen van BENG
15 maanden. Dat is de tijd die rest tot BENG. Vanaf 1 januari 2020 moet immers alle Nederlandse nieuwbouw voldoen aan de norm voor energiezuinig bouwen en dat levert de nodige uitdagingen op. Welke uitdagingen dat zijn en hoe die te overwinnen? Xella onderzocht het voor u middels een serie interviews met prominenten uit de bouwwereld. We trappen af met Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord | ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).
Met Claudia Bouwens bespreken we de belangrijkste vier uitdagingen op het gebied van BENG en verkennen we kort de oplossingen. Daarvoor sprak Xella (naast Bouwens) met vier andere specialisten. Zij benaderen deze BENG-uitdagingen ieder vanuit hun eigen expertise. De komende 4 weken zullen we elke woensdag een samenvatting van een nieuw interview publiceren. Alle gesprekken worden vervolgens gebundeld in een kennisdossier dat over enkele weken volledig wordt gepubliceerd. Xella wil met het dossier opdrachtgevers en stakeholders inzicht geven in BENG en ondersteuning bieden in de uitdagingen.
De belangrijkste BENG-uitdagingen
De eerste uitdaging van Bouwens is de energiebehoefte van 25 kWh per m2 per jaar voor vrijstaande woningen. ‘Voor vrijstaande woningen en woningen met een groot verliesoppervlak ontbreekt het vooralsnog aan een oplossing om die laatste stap te maken naar 25 kWh/m2/jr.’ Ze stelt versoepeling van de BENG1-eis voor. Harm Valk, senior-adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs, gaat hier dieper op in.
Place here the title of the category module
Hoogbouw en PV-panelen
Een tweede uitdaging is het beperkte dakoppervlakte bij hoogbouw voor PV-panelen. Die beperking heeft invloed op het aandeel hernieuwbare energie dat geleverd kan worden aan een gebouw. Bouwens zegt hierover: ‘De meest praktische oplossing zijn energiemaatregelen op gebiedsniveau (EMG, red.) waarbij energie wordt verkregen die buiten de kavel wordt opgewekt bijvoorbeeld via duurzame warmtenetten of windmolens.’ De industrie is aan zet, betoogt Andre Kruithof van Nieman Raadgevende Ingenieurs.
Energievoorziening Nederland klaar voor BENG?
De enorme opmars van duurzame energiebronnen als wind en zon hebben een behoorlijke impact op onze energienetten. Zijn die wel klaar voor een energietransitie die zich in rap tempo voltrekt? Dit is ook een van de uitdagingen van BENG, stelt Bouwens. Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal gaat hier in een eigen interview dieper op in.
BENG-theorie vs BENG-praktijk
Voor utiliteitsbouw is een praktijkmeting verplicht, bij woningbouw niet. Maar dat zou wel moeten, volgens Bouwens. Wico Ankersmit, directeur Bouw- en woningtoezicht Nederland, vindt zo’n prestatiemeting ook een goed idee, maar in de Wet Kwaliteitsborging ontbreekt dit middel. In ons laatste interview gaat hij in waarom een praktijktoets er moet komen en welke alternatieven er resten als dat niet lukt.
Wilt u alles weten over BENG en de uitdagingen van deze nieuwe norm? Houd dan deze Newsroom in de gaten. De komende weken brengen we 4 korte publicaties met 4 bouwexperts over dit onderwerp. Na de voorpublicatie van het laatste interview bieden we alle artikelen aan in één overzichtelijk kennisdossier.
Laatste berichten
-
Slimmer, groener en efficiënter bouwen in 2025
De bouwsector kijkt in 2025 uit naar een jaar vol innovaties en uitdagingen. Al jaren kampt de secto
Lees meer -
The MusicSpace: 18 innovatieve studio's gebouwd met Ytong
In september opende The MusicSpace in Utrecht zijn derde en grootste locatie tot nu toe, met maar li
Lees meer -
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Xella vinden elkaar op veiligheid
Xella is, vanwege haar strikte veiligheidsbeleid, door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen gevraagd vo
Lees meer