Woningnood vraagt om meer transformaties
Nederland kampt met een serieus tekort aan woningen. Naar verwachting bereikt de woningnood zijn piek al volgend jaar. Een deel van de oplossing voor de krapte op de woningmarkt is de transformatie van oude kantoorpanden. We zetten een aantal inspirerende projecten op een rijtje.
Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat Nederland begin dit jaar een tekort had aan 178.000 woningen. In 2018 loopt dit al op tot 200.000 woningen. Wie bedenkt dat er tussen 2017 en 2025 zo’n 500.000 huishoudens bijkomen snapt direct de omvang van het probleem: de vraag is veel groter dan het aanbod. Zeker in de Randstad. Dáár wonen is bijna alleen nog weggelegd voor mensen die goed verdienen. Huren dan? Schrijf je nu in en krijg een woning over 7 jaar.
Transformatie
Het oplossen van de woningnood in Nederland is complex. Verschillende factoren spelen een rol, zoals het tekort aan bouwgrond en de motivatie en slagkracht van corporaties. Een deel van de oplossing is het opschroeven van transformatieprojecten. Nederland kampt nog steeds met een grote leegstand van kantoren. Renoveer die tot een groot wooncomplex, dan is het zoeken naar geschkte bouwgrond gelijk ook geen probleem meer. Voor onze lezers zetten we een aantal inspirerende voorbeelden op een rij.
1. Kluswoningen in Plaspoelpolder
Een oud kantoorgebouw in het saaie Plaspoelpolder (Rijswijk) biedt straks plaats voor 62 koopwoningen met uiteenlopende prijzen. De toekomstig bewoners knappen de woning op tot hun droomhuis en krijgen subsidie op energiebesparende maatregelen.
Video Omroep West
Place here the title of the category module
2. Wonen in een oude gevangenis
Project Tuin van Noord is een bijzondere in dit rijtje. De Noordsingel in Rotterdam, bestaande uit de Strafgevangenis en het Gerechtsgebouw, begint aan een tweede leven. Het wordt een multifunctioneel complex met kantoorruimten, horeca én woningen. Al 70% van de 57 woningen van fase 1 (cellencleugels) is verkocht. Verwachte oplevering is in 2019.
Dronevideo Tuin van Noord
3. Nieuwe bestemming voor Brabants Dagblad
Aan het Emmaplein in Den Bosch is het betonnen pand van het Brabants Dagblad getransformeerd tot een licht en transparant wooncomplex met appartementen, lofts en penthouses. Opdrachtgever Plegt-Vos schakelde Wouters Totaal in voor de installatie van Ytong verdiepinghoge panelen.
Laatste berichten
-
Slimmer, groener en efficiënter bouwen in 2025
De bouwsector kijkt in 2025 uit naar een jaar vol innovaties en uitdagingen. Al jaren kampt de secto
Lees meer -
The MusicSpace: 18 innovatieve studio's gebouwd met Ytong
In september opende The MusicSpace in Utrecht zijn derde en grootste locatie tot nu toe, met maar li
Lees meer -
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Xella vinden elkaar op veiligheid
Xella is, vanwege haar strikte veiligheidsbeleid, door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen gevraagd vo
Lees meer