De uitdagingen van BENG; zijn we klaar voor decentrale energieproductie?
Vanaf 2020 moeten alle nieuwe woningen bijna-energieneutraal (BENG) zijn. Technisch en financieel is dat nu al mogelijk bewijst de dagelijkse bouwpraktijk. Toch zijn er op weg naar 2020 nog een aantal hordes te nemen, weet Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal. Hij gaat in Xella’s kennisdossier BENG in op overbelasting van regionale elektriciteitsnetten door lokaal opgewekte energie. Een korte publicatie uit Xella’s kennisdossier.
(Bijna)- energieneutrale (BENG) woningen zullen steeds meer all electric worden. Een combiwarmtepomp, een elektrische vervanging voor de cv-ketel, zorgt dan voor verwarming en warm water. De woningen wekken de benodigde elektriciteit vaak helemaal of gedeeltelijk op met zonnepanelen. Door de toename van deze lokaal opgewekte elektriciteit raken regionale netten steeds vaker overbelast met stroomstoringen tot gevolg. Claudia Bouwens, programmaleider ZEN | Lenteakkoord maant netbeheerders tot actie.
Heeft zij een punt? We leggen de kwestie voor aan Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal, met 17.000 leden de grootste belangenvereniging van duurzame energieproducenten en -consumenten in Nederland.
‘Ja, ze doelt dan op problemen met onbalans. De vraag naar en aanbod van elektriciteit moeten altijd in balans zijn anders kunnen stroomstoringen optreden. Op een zomerse dag met veel wind leveren zonnepanelen en windmolens veel elektriciteit, maar de vraag hiernaar zal relatief laag zijn want niemand heeft zijn verwarming en verlichting aan. Dat zorgt voor onbalans.’
Echter, een urgenter probleem kan volgens Zomer congestie op het net worden. Als door elektrificatie en BENG mensen zelf meer elektriciteit op gaan wekken, werkt dit ‘filevorming’ op het elektriciteitsnet in de hand.
Volgens zomer ligt een combinatie van netverzwaring en vraagsturing voor de hand. Benieuwd naar zijn hele verhaal? Lees het hier in Xella’s kennisdossier BENG.
Place here the title of the category module
Laatste berichten
-
Kalkzandsteen in de toekomst, duurzaam en circulair
Hoe toekomstbestendig is kalkzandsteen eigenlijk als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. We k
Lees meer -
Kalkzandsteen nog steeds innovatief, van eind jaren 60 tot nu
Eind jaren zestig draaide de woningbouw op volle toeren. De bouwsector realiseerde elk jaar meer dan
Lees meer -
Nederland kalkzandsteenland
Nederland bouwt veel met kalkzandsteen, een bouwmateriaal dat is gemaakt van zand, kalk en water. Si
Lees meer