‘Als we op dezelfde manier blijven bouwen, komt het niet goed met de aarde’
“Alle initiatieven ten spijt, denken we nog steeds niet fundamenteel anders over het bouwen van woningen en gebouwen”, stelt Elphi Nelissen, hoogleraar Sustainable Building aan de TU Eindhoven. Met haar openen we het nieuwste kennisdossier van Xella – Circulair Bouwen – en gaan we dieper in op de juiste meetinstrumenten, stimulering van de (markt)vraag en kennis en bewustwording.
Xella’s kennisdossier Circulair Bouwen volgt op het kennisdossier BENG, dat Xella vorig jaar beschikbaar stelde. In dit dossier gingen we dieper in op BENG middels een serie artikelen met experts op dit gebied uit de bouwwereld. Elphi Nelissen is voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie en met haar bespreken we uitdagingen op het gebied van circulair bouwen. Hier volgt een korte impressie van het interview met haar. Het volledige kennisdossier Circulair Bouwen komt binnenkort online beschikbaar.
De juiste definitie van circulair bouwen
Een goed begrip van circulair bouwen begint volgens Nelissen met het hanteren van de juiste (of zelfde) definitie. Want wat is nu circulair bouwen? In de Transitie Agenda Circulaire Bouweconomie wordt die als volgt omschreven.
“Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.”
Kennis en bewustwording speerpunt in de agenda
Een ander belangrijk speerpunt in die Agenda is bewustwording van de noodzaak van circulair bouwen. “Anders bouwen start met een ander bewustzijn. Daarom is dit een van de belangrijke thema’s in onze Agenda.” Want alle initiatieven ten spijt, denkt de sector niet fundamenteel anders over het bouwen van woningen, kantoren en scholen, stelt Nelissen vast. “In ieder geval niet anders dan ze energiezuiniger te maken. Terwijl de urgentie om circulair te bouwen er wel is.”
Overheid als launching customer
Er zijn ook goede zakelijke redenen voor circulair bouwen en ondernemen, bepleit Nelissen. We werken ernaartoe dat alle overheidsaanbestedingen circulair gaan plaatsvinden. Als je niet meedoet, ga je dus de boot missen. Positief geformuleerd: als je voorloper bent, kun je een enorme markt aanboren, zelfs buiten Nederland. Dan sla je drie vliegen in een klap, dat lijkt me een mooie reden om hiermee te beginnen."
De overheid wil vanaf 2023 de gehele uitvraag circulair maken en vanaf 2030 alleen nog maar circulair aanbesteden, meldt Nelissen. “Dat lijkt ver weg, maar het maakt circulariteit minder vrijblijvend”. In het transitieteam zitten vertegenwoordigers van bouw- en infrabedrijven, toeleveranciers, architectuur en woningcorporaties, maar ook overheden: provincies, gemeenten, waterschappen en ministeries. Zij committeren zich aan de inhoud van de agenda en hebben concrete doelstellingen afgesproken. Eén daarvan is dat de overheid vanaf 2023 alle opdrachten 100% circulair uitvraagt.
Meer weten over circulair bouwen? Binnenkort komt Xella’s kennisdossier Circulair Bouwen online beschikbaar. Houd daarvoor deze Newsroom en onze social media kanalen in de gaten.
Place here the title of the category module
Laatste berichten
-
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer -
Xella ondersteunt hoofdaannemers met WKB-rapportages
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging introduceert nieuwe verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. De we
Lees meer -
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer