Compleet casco in één dag

Het Ytong CascoSysteem is een uniek snelbouw concept voor de bouw van grondgebonden woningen en het optoppen van bestaande gebouwen. In één dag kan er een compleet casco mee worden neergezet van lichtgewicht en luchtdichte cellenbeton blokken en -panelen. De goede isolerende eigenschappen maken het prefab-systeem bij uitstek geschikt als casco voor energieneutrale woningen. Ook laat het concept zich verrassend flexibel voegen naar elk ontwerp.

De elementen worden in de frabriek op maat gemaakt en vervolgens just-in-time en kant-en-klaar afgeleverd op de bouwplaats. Desgewenst neemt Ytong al het werk voor zijn rekening: van ontwerp t/m montage. De blokken en elementen worden met kleine vrachtwagens afgeleverd en kunnen direct 'vanaf de vrachtwagen' worden verwerkt. De overlast voor de omgeving is hierdoor veel kleiner dan met grote vrachtwagens en dito hijskranen.


Benieuwd of het Ytong CascoSysteem úw actuele uitdagingen kan helpen oplossen? Bekijk hier onze productinformatie.

In het project levert Ytong het bestek en de materialen. De montage neemt Wever zelf voor zijn rekening, omdat het zelf ook veel ervaring heeft met de montage van cascosystemen. Het gemak van één integraal systeem geleverd door één leverancier met één contactpersoon is volgens Nannes een groot voordeel. "We zitten nu met één partij aan tafel voor het hele casco en dat werkt wel zo prettig en efficiënt. Volgende week starten we met de montage. We zien er naar uit..."

De casco's worden vóór de bouwvak 2019 opgeleverd. Na de vakantie wordt de woningen binnen afgewerkt.

De Ytong vloerplaten kunnen de circa 5,5 meter brede overspanningen dragen

'Flexibel systeem waarmee je alle kanten op kunt'
Het Ytong CascoSysteem kwam in beeld, omdat Wever al eerder had gewerkt met cellenbeton, wat heel goed was bevallen. Nannes: "Cellenbeton is een goed isolerend en vochtregulerend materiaal dat makkelijk te combineren is met vloerverwarming. Daarnaast heb je weinig last van werking en scheurvorming en zijn er weinig verschillen in de afwerkdiktes, waardoor het heel makkelijk is af te werken. Dat scheelt ook in de nazorg." Ook het feit dat het systeem zich flexibel laat inpassen in de ontwerpen van de architect was een belangrijke afweging.

Het Ytong CascoSysteem kan in één dag worden neergezet

Cellenbeton is goed isolerend en makkelijk te combineren met vloerverwarming

Lage gewicht vloerplaten gaf doorslag
In het vakantiehuisproject bij Sint Maarten gaf vooral het lage gewicht van de Ytong-vloerplaten de doorslag om voor het cascosysteem te kiezen. Op Bungalowpark De Wielen bouwt Wever Bouwgroep 6 luxe vakantiewoningen onder architectuur, als eerste fase van een uitbreiding met in totaal 29 woningen. Door het veel lagere gewicht van gasbeton dan bijvoorbeeld prefab beton kan hier worden volstaan met een staalfundering op het zand.

Heien niet nodig
Wever Bouwgroep grijpt het kleinschalige serieproject aan om het Ytong CascoSysteem eens stevig op de proef te stellen. De Ytong vloerplaten zijn sterk genoeg om de circa 5,5 meter brede overspanningen te kunnen dragen. Daardoor zijn zware betonnen kanaalplaatvloeren niet nodig en er hoeft dus ook niet te worden geheid, vertelt Hoofd Bedrijfsbureau Peter Nannes (zie foto bovenaan pagina).

In Sint Maarten worden 6 luxe vakantiehuizen gebouwd met het Ytong Cascosyteem