Tekeningen met Hebel cellenbeton verwerkt in BIM

Nieuwe software
Waldt vertelt dat hiervoor nieuwe productspecifieke software is ontwikkeld voor Xella. “Hierin zijn alle gradaties van bewapening en brandwerendheid van Hebel toe te voegen. Daarmee kunnen we digitaal de benodigde berekeningen voor alle Hebel-producten maken. De software is bovendien rechtstreeks gekoppeld aan onze fabriek, zodat de materialen direct geproduceerd kunnen worden.” Ook andere digitale modellen uit het bouwproces zijn met de nieuwe software in te laden in BIM, variërend van die van de architect tot die van de aannemer. Zo kunnen partijen die bouwen met Hebel profiteren van alle voordelen van digitaal bouwen. Waldt: “Door vanaf dag één in het digitale bouwproces mee te lopen, verlagen we het risico op fouten fors. Clashes zullen we nu direct opmerken.”

Digitaal bouwen in het DNA
Projectleider Raymond Plasmans van Heembouw weet dit als geen ander. “Heembouw realiseert al jaren al zijn projecten in BIM. Onze organisatie is hier helemaal op ingericht, digitaal bouwen zit in ons DNA. Maar als er een partij is die nog in 2D tekent, moet je alsnog de analoge tekeningen controleren met als gevolg dat de kans op fouten toeneemt. Wanneer het hele bouwproces in 3D plaatsvindt, kan die stap er uit. Daardoor kunnen we efficiënter bouwen.”

Pilot mega distributiecentrum van 98.000 m2

Bij de pilot van Xella en Heembouw zijn de brandwanden eerst nog in 2D geengineerd en vervolgens in BIM uitgewerkt. Waldt: “We wilden dat Heembouw geen enkel extra risico zou lopen in onze pilot, daarom zijn we voor dit project nog uitgegaan van 2D-engineering. Daarna hebben we de tekeningen in BIM verwerkt.” De vertaling naar 3D is goed verlopen, volgens Plasmans van Heembouw. “In dit project is het voor ons vooral belangrijk dat we kunnen controleren hoe de horizontale naden in de brandscheidingen lopen en of de panelen genoeg bovendaks uitsteken. In BIM zie je dat voor je neus gebeuren. Dan weet je zeker dat het past.”

Essentie van BIM
Plasmans ziet dat er veel efficiencyvoordeel te behalen is door gezamenlijk te moduleren. “Dat is de essentie van 3D-moduleren. Op het moment dat je samen in BIM werkt, stop je minder tijd in de tekeningfase en kun je samen focussen op een beter en slimmer bouwproces. Want als het in 3D past, past het ook op de bouwplaats.”

Wilt u meer weten over BIM laat een berichtje achter

Richard Waldt

Richard Waldt

Manager Engineering