De Wijnhaven en de RedApple

Appeltjesgroene gevel
Hoewel iets minder hoog, kan Up:Town wedijveren met de RedApple. Al is het alleen maar met de kleur: tegenover de felrode façade zet de nieuwe woontoren een ‘appeltjesgroene’ gevel. De woontoren up:town wordt 107 meter hoog en krijgt 33 woonlagen en 178 appartementen. Het complex is een ontwikkeling van HD Groep en Stebru Transformatie. Hoewel de oplevering van het complex nog even duurt (medio 2019), spraken wij al met aannemer Stebru over de keuze voor Ytong separatiepanelen, die samenhangt met de uitdaging van het bouwen op een postzegellocatie.

Uitzicht vanaf Up:Town

150 betonmixers door smalle straatjes
Want eigenlijk, als hij het totale bouwproces in ogenschouw neemt, is het construeren van de woontoren niet de moeilijkheid voor Kees Roosendaal, projectleider uitvoering van Stebru. De moeilijkheid, die zit vooral in het bouwen op zo’n compacte locatie. ‘Up:Town is een prachtig bouwproject, maar het is vooral een logistiek verhaal’, zegt Roosendaal in zijn kantoor op de Wijnhaven. ‘En logistiek is een kwestie van organiseren en plannen, maar dan wel op zo’n manier dat iedereen het snapt.’ Iedereen snapte het toen Stebru het bij de start van de bouw voor elkaar kreeg om 150 betonmixers door de smalle straatjes van de Wijnhaven te loodsen. De colonne stortte in twee dagen tijd 1.500 kuub beton voor een 2,5 meter dikke poer van 24 bij 25 meter.

Zo snel mogelijk opwaarts
Een andere logistieke uitdaging wordt het afbouwen van de verdiepingen, nadat de ruwbouw klaar is. Balkons, gevelelementen, kozijnen, sanitair, binnenwanden en voorzetwanden: de hele santenkraam moet zo snel mogelijk naar boven, opwaarts in de toren. ‘We hebben beneden nul ruimte voor opslag’, verduidelijkt Roosendaal. ‘Maar ook op de woonlagen zelf is de ruimte beperkt. Daarom worden in de afbouwfase de bouwmaterialen (binnenwanden, kozijnen, deuren, etc) per verdieping wekelijks aangevoerd. Het plan is om 1 verdieping per week af te bouwen, en dat 33 weken lang. Ik vergelijk het met een schip dat langzaam naar boven vaart.’

Up:Town telt 33 woonlagen en 178 appartementen

De Ytong separatiepanelen zitten voorin in ‘het schip’ en kunnen omdat ze ongevoelig zijn voor vocht al in de ruwbouwfase bevoorraad worden. Roosendaal: ‘Dat is het prettige aan Ytong, de gevel hoeft niet water- en winddicht te zijn voor transport naar boven. Daar hebben we logistiek gezien veel profijt van; na gevelsluiting hoeft er geen materiaal door deuren en kozijnen te worden getakeld. En omdat ze al vroegtijdig bevoorraad kunnen worden, kunnen we sneller starten met monteren en afbouwen.”

De Xella Newsroom zal de bouw van Up:Town blijven volgen in 2018. Hieronder vindt u meer informatie over Ytong separatiepanelen.

Ytong cellenbeton:
Flexibel, vochtongevoelig en brandwerend
Ytong seperatiepanelen zijn een perfecte oplossing voor het plaatsen van binnenwanden (scheidings-, bergings- en corridorwanden), helemaal in hoogbouwprojecten. Cellenbeton is ongevoelig voor vocht en kan daardoor al in de ruwbouwfase van het project geleverd worden, op afroep bovendien. Seperatiepanelen zijn snel en schoon te verwerken, dat betekent geen opslag op de bouwlocatie en geen afval. Ideaal voor een postzegellocatie als de Rotterdamse Wijnhaven.

Meer weten over Ytong separatiepanelen? Hier vindt u meer informatie