Silka kalkzandsteen zorgt voor extra draagkracht

Bijna sloop-nieuwbouw
De transformatie komt in de buurt van een sloop-nieuwbouwproject. Willems Vastgoedonderhoud stripte de flat tot het casco en verwijderde daarbij alle binnenmuren, de zes trappenhuizen en alle inpandige balkons. De trappenhuizen zijn dichtgemaakt en bij de woningen getrokken, waardoor de ze er gemiddeld 6m2 woonoppervlakte bij krijgen. In het gestripte casco plaatste de aannemer een nieuwe liftschacht. Aan de voorzijde zijn balkons en een nieuwe hoofdentree gemaakt, de achterkant is voorzien van galerijen.

Zettingsscheuren
Tijdens het strippen zag de aannemer tot zijn verbazing en schrik zettingsscheuren in de bouwmuren. “In tegenstelling tot de berekeningen bleek het casco constructief niet sterk genoeg”, legt Cor Speijer, projectleider van Willems Vastgoedonderhoud uit. “Dat komt door de zwakke fundering en door de slanke uitvoering van de bouwmuren. Deze waren opgebouwd uit halfsteens vermetselde holle blokken met wapening die werden volgestort met beton. Het is kenmerkend voor de wederopbouwperiode waarin snel en goedkoop moest worden gebouwd om de woningnood te verlichten. Maar deze ‘holle wanden’ zijn niet zo sterk als massieve wanden.”

De na-oorlogse woningen werden gestript tot het casco

Ook de liftschacht werd versterkt met Silka

Stabiel door Silka
Op advies van de constructeur verstevigde Willems Vastgoedonderhoud het casco op drie plaatsen met Silka kalkzandsteen van Xella. De liftschacht is volledig gebouwd van Silka, dat bekend staat om zijn grote draagvermogen. Op alle verdiepingen, met uitzondering van de begane grond, zijn leidingkokers van kalkzandsteen geplaatst tussen badkamers en keukens. En ten slotte is een aantal scheidingswanden in de bergingen op de begane grond uitgevoerd in kalkzandsteen. Vanwege de relatief kleine oppervlakten zijn de wanden gemetseld. In totaal is er 650 m2 gemetseld. Over de keuze voor Silka hoefde Speijer geen moment na te denken. “Als je uit verschillende soorten ketchup moet kiezen, dan neem je Heinz. Zo is het met kalkzandsteen ook, dan kies je voor het A-merk, voor Silka dus.”

Inmiddels bevindt het project zich in de afbouwfase. In de zomer van 2018 worden de woningen opgeleverd, na de bouwvak trekken de eerste huurders erin. Van de 42 oude bewoners keren er elf terug naar de Geerlaan. Zij zijn tijdens de renovatie geherhuisvest in Ridderkerk en omgeving. Andere woningen worden snel verhuurd, verwacht Speijer. “Er is woningnood dus iedereen wil er in, zeker als ze weten dat ze door Willems zijn gebouwd!”