Wat doet Xella in…Noorwegen?
Deze keer namen we een kijkje in Oslo, Noorwegen waar het majestueuze, streng beveiligde en duurzame Nationale Museum voor Moderne Kunsten, Architectuur en Design wordt gebouwd.
In 1994 werd een van de vier schilderijen van Noorweegse kunstenaar Edward Munch’s De Schreeuw gestolen uit de National Gallery van Oslo. De twee inbrekers lieten een daarbij een briefje achter met de tekst: ‘Dank voor de slechte beveiliging.’ Hoewel de beveiliging daarna werd opgeschroefd, slaagden gewapende inbrekers er tien jaar later opnieuw in een andere versie van de befaamde serie zelfportretten te ontvreemden. In beide gevallen werden de gestolen kunstwerken teruggevonden.
Maximale veiligheidseisen
Indachtig deze geschiedenis is het begrijpelijk dat voor de nieuwbouw van het Nationale Museum voor Moderne Kunsten, Architectuur en Design de allerhoogste veiligheidseisen gelden. Het nieuwe museum herbergt vanaf 2020 een indrukwekkende kunstcollectie die nu verspreid is over verschillende musea in Oslo, waaronder de National Gallery. Het bouwwerk is met een oppervlakte van 54.600 m2 momenteel het grootste bouwwerk van Europa.
Inbraakwerende gevels
Xella Noorwegen levert met circa 26.000 m2 hoofdzakelijk Silka XL-blokken (15-24 cm) een substantiële bijdrage aan het imponerende gebouw. Het bouwblok komt niet alleen tegemoet aan de strenge veiligheidseisen, maar zorgt ook voor een goed binnenklimaat. Silka XL valt conform de norm voor inbraakwerendheid (EN 1627-1630) in klasse RC3 en RC5, wat betekent dat de gevels een inbraak met ongeveer 5 tot 15 minuten kunnen vertragen. De waardevolle kunstwerken worden mede door Silka kalkzandsteen uitstekend geconserveerd. De blokken zorgen voor een prettig binnenklimaat en stoten geen schadelijke gassen uit.
Het museum wordt dankzij milieuvriendelijke materialen en verwarming met zeewater een duurzaam gebouw. Silka draagt bij aan een vermindering van de uitstoot van bouwmaterialen. De CO2-emissie is 61 procent lager dan beton.
Meer weten over het museum? Uitgebreide informatie vindt u hier. Op deze webcam kunt u de bouw van het museum volgen.
Fotocredit afbeelding museum: MIR Kommunikasjon AS (illustrasjon), Statsbygg / Kleihues + Schuwerk
Laatste berichten
-
Kalkzandsteen in de toekomst, duurzaam en circulair
Hoe toekomstbestendig is kalkzandsteen eigenlijk als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. We k
Lees meer -
Kalkzandsteen nog steeds innovatief, van eind jaren 60 tot nu
Eind jaren zestig draaide de woningbouw op volle toeren. De bouwsector realiseerde elk jaar meer dan
Lees meer -
Nederland kalkzandsteenland
Nederland bouwt veel met kalkzandsteen, een bouwmateriaal dat is gemaakt van zand, kalk en water. Si
Lees meer