Hebel tot 360 minuten brandwerend
Want bouwen met prefab cellenbeton is bouwen met een goed isolerend en extreem brandwerend bouwmateriaal: Hebel cellenbeton is tot 360 minuten brandwerend, waarmee de nieuwbouw van AVK Plastics ruimschoots aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit was voor de architect een belangrijke reden om Hebel voor te schrijven. Bij AVK Plastics zijn brandscheidingen aangebracht tussen de productieruimte en diverse opslagruimten, onder meer voor grondstoffen en half-fabrikaten voorraad.

Stofvrij en eenvoudig schoon te houden
Maar cellenbeton is een steenachtig, poreus materiaal. Het beton kan kleine deeltjes loslaten en is gevoeliger voor vuilopname dan traditioneel beton of baksteen. AVK Plastics zocht naar een manier om de wanden zo af te werken zodat ze geen stof afgeven of opnemen en eenvoudig schoon te maken zijn, vertelt Vally Hoogland, Technical Operations Manager bij AVK Plastics. “We werken in onze productieruimte veel met hydraulische machines. Als daar iets in kapotgaat, er knapt bijvoorbeeld een olieleiding, dan zou onze bedrijfsruimte er snel vervuild uit komen te zien. Dat willen we voorkomen.”

Hermetisch gesloten bedrijfsruimte
In sommige gebouwen worden strenge eisen gesteld op het gebied van dampdichtheid, hygiëne en chemicaliënbestandheid. Dergelijke gebouwen moeten hermetisch gesloten zijn. “Een sterk punt van Hebel is dat de wandplaten onderling verlijmd worden tot één constructief geheel”, zegt Jan IJzerman van Xella. “Door de binnenzijde vervolgens af te werken met een dampwerende en elastische coating, hebben stof, vocht en temperatuurswisselingen geen invloed op het binnenklimaat.”

RibbFill Control Coat van RibbStyle
AVK Plastics koos voor bovengenoemde oplossing door de nieuwbouw van cellenbeton te behandelen met de hygiënische coating RibbFill Control Coat van RibbStyle. De coating voorziet de wanden van een zeer dichte en gladde laag, waarin vuil niet kan doordringen. Het cellenbeton wordt als het ware ingepakt en geeft geen stof of losse deeltjes af. Ook laten de wanden geen vocht door en zijn ze heel eenvoudig schoon te houden, bijvoorbeeld door ze met een hogedrukspuit af te spuiten.

Voldoen aan HACCP-norm
“Algehele orde en netheid van de bedrijfsruimtes hebben we bij AVK Plastics hoog in het vaandel staan. We vragen onze collega’s om werkplekken ordelijk en netjes te houden, dan moeten we ze daarin ook zo goed mogelijk in staat stellen”, licht Hoogland toe. Hij spreekt van een ‘frisse en strakke uitstraling’ dankzij de coating. “De afwerking is een combinatie van functionaliteit en esthetiek”. De speciale coating zorgt er bovendien voor dat AVK Plastics voldoet aan de HACCP-norm, een hygiëne-normering die een schone en veilige werkomgeving garandeert. De coating heeft geen nadelig effect op de brandwerendheid van de wanden.

Voordelen RibbStyle Coating i.c.m. cellenbeton
• Hygiënische en fraaie afwerking van het cellenbeton
• Gaat vuilaanhechting tegen
• De steenachtige wanden laten geen stof of losse deeltjes los
• De brandwerende werking van de wanden blijft volledig intact

Het Hebel cellenbeton is behandeld met de coating RibbFill Control Coat