Inbraakwerenheid een belangrijke eis
Een hoge inbraakwerendheid voor de verschillende opslagruimtes was een belangrijke eis. Mede daarom zijn de muren van de elf verschillende depots in Depot Boijmans van Beuningen (plus alle niet-dragende binnenwanden) opgetrokken met Silka lijmblokken. De inbraakwerendheid van kalkzandsteen werd in 2012 officieel getest door het Duitse ift Rosenheim. Dit certificeringsinstituut kent het bouwmateriaal de op één na hoogste inbraakwerendheidklasse toe: WK5.

Technisch advies van Xella
Maar Depot Boijmans van Beuningen is geen doorsnee bouwwerk. De gekromde rondingen van het 40 meter hoge gebouw (diameter 60 meter) lopen van de grond tot het dakterras. Dit maakt het aansluiten van de kalkzandsteenwanden op de schil lastig, helemaal als daarbij ook nog eens strenge eisen voor brand- en inbraakwering gelden. “Uiteindelijk gaat het om hoe een wand wordt ingebouwd”, stelt Gerard Vermeulen van Xella. “En flexibel inbouwen en inbraakwerendheid (naadloos bouwen) zijn vanuit bouwtechnisch oogpunt in strijd met elkaar.” De bouwtechnisch adviseur stond de constructeur en aannemer uitvoerig bij met zijn ervaring en advies.

In goed overleg
“Om de vervorming van de vloer op te kunnen vangen, hebben we geadviseerd om meer dilataties in de binnenwanden aan te brengen. In kalkzandsteenwanden kunnen immers krimpspanningen optreden. Om die op te vangen en scheurvorming te voorkomen, moeten op voldoende plaatsen dilatatievoegen worden aangebracht.” De gekromde gevelwanden vormden ook een uitdaging voor het verankeren van de binnenmuren aan de buitenconstructie. Hier zorgde een maatoplossing met gebogen stripankers ervoor dat inbraakwerend klasse WK4 behaald werd. Ketting: “Drie man hebben met beitels, hamers en schroevendraaiers hun best gedaan om er doorheen te komen, maar zonder succes.” Kalkzandsteen haalt bovendien met gemak een brandwerendheidseis van 60 minuten.

Kunstopslag en menselijke invloed
Naast deze twee eigenschappen spelen echter nóg twee elementen een belangrijke rol in de keuze voor Silka kalkzandsteen: het warmte-accumulerend en vochtregulerend vermogen.
“De combinatie kunstopslag en een openbaar toegankelijk gebouw is heel bijzonder. Je moet rekening houden met verschillende klimatologische omstandigheden én de invloed van mensen daarop. Mensen kunnen bijvoorbeeld met natte kleding binnenkomen en ook lichaamswarmte kan binnen voor temperatuurschommelingen zorgen”, licht de architect toe. Hij leerde bijvoorbeeld dat je zwart-wit foto’s vrij koel moet bewaren. “Tussen de 8 en 12 graden, maar kleurenfoto’s blijven weer beter geconserveerd bij een hogere temperatuur. Grappig feitje toch?”

Silka voor het beste binnenklimaat
Het Depot telt ruimt 150.000 verschillende kunstwerken die goed geconserveerd moeten blijven. Daarvoor zijn elf verschillende opslagruimtes met vijf verschillende klimaatcondities gebouwd. Ketting: “Denk aan temperatuur, luchtvochtigheid en lichtinval. Kalkzandsteen is hiervoor een prima bouwmateriaal. Het ‘ademt’ als het ware en kan vocht en warmte opnemen én afgeven, naar gelang wat nodig is.”


Depot Boijmans van Beuningen
Pal naast het bekende Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen opent in 2021 Depot Boijmans Van Beuningen. De hele collectie van het museum wordt – dat is een wereldprimeur – toegankelijk voor het publiek. Het ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV reikt met 39,5 meter hoogte net minder hoog dan het torentje van het museum. De gratis toegankelijke daktuin geeft bezoekers een prachtig panorama op de stad. Alles wijst erop dat het spiegelende gebouw een nieuw icoon voor Rotterdam wordt. 99 procent van het gebouw is publiek toegankelijk (alleen de meldkamer van de beveiliging niet). Bezoekers die meer verdieping zoeken kunnen deelnemen aan een rondleiding door depots, art handlingsruimtes en technische ruimtes. Het Depot verwacht 100.000 bezoekers per jaar te trekken.