'Optoppen is altijd maatwerk'
Het project in Den Helder is niet het eerste optopproject met het Ytong Cascosysteem. Goede ervaringen zijn eerder opgedaan bij o.a. het optoppen van het Van der Valk-hotel in Nieuwerkerk a/d IJssel, het Preston Palace-hotel/evenementencomplex in Almelo en woongebouwen in Den Haag en Blaricum. Volgens Nico Vos leent het systeem zich ook bij uitstek om bedrijfspanden en wooncomplexen in dichtbebouwde stedelijke gebieden te voorzien van een extra verdieping. Routinewerk wordt het echter nooit. Vos: "Optoppen is altijd maatwerk. De gekozen oplossing hangt van zó veel factoren af. Per project wordt bekeken wat kan en hoe je het 't beste aanpakt."

Nauwkeurig op maat te zagen
De detaillering en afstemming van het bestaande dak, de staalconstructie en de cascopanelen luisteren bijzonder nauw. Bovendien moeten de panelen de vele schuine hoeken in het hoekappartement naadloos volgen. Vos: "Niet alle materialen zijn daarvoor geschikt. Cellenbeton is eenvoudig en nauwkeurig op maat te zagen."

Lang is ook 'gepuzzeld' over het voorkomen van omloopgeluid tussen de woningen. In het cluster is dit risico aanzienlijk, omdat de woningen hier dezelfde vloervelden delen.
Uiteindelijk werd gekozen voor een oplossing met zwevende cement-dekvloeren op een isolatielaag boven de Ytong-vloerdelen.

Xella tekent voor reken-, teken- en montagewerk
Xella verzorgt het tekenwerk voor de vloer-, dakplaten, cascopanelen en de statische berekeningen voor de vloer en het dak. Vervolgens neemt Xella ook de montage van het cellenbetoncasco voor haar rekening. Na akkoord op de definitieve tekeningen worden alle elementen in de fabriek op maat gemaakt en just-in-time aangeleverd.

Met de montage op het dak is het Xella-team 11 à 12 dagen in touw, is de verwachting. Voor het hijswerk wordt een speciale torenkraan ingezet met een horizontale ligger, die ook de achterste dakdelen kan bereiken.