'Optoppen is altijd maatwerk'
Het project in Den Helder is niet het eerste optopproject met het Ytong Cascosysteem. Goede ervaringen zijn eerder opgedaan bij o.a. het optoppen van het Van der Valk-hotel in Nieuwerkerk a/d IJssel, het Preston Palace-hotel/evenementencomplex in Almelo en woongebouwen in Den Haag en Blaricum. Volgens Nico Vos leent het systeem zich ook bij uitstek om bedrijfspanden en wooncomplexen in dichtbebouwde stedelijke gebieden te voorzien van een extra verdieping. Routinewerk wordt het echter nooit. Vos: "Optoppen is altijd maatwerk. De gekozen oplossing hangt van zó veel factoren af. Per project wordt bekeken wat kan en hoe je het 't beste aanpakt."
Optoppen met Ytong: als elke kilo telt
De casco's van 5 nieuwe penthouses op een bestaand flatgebouw in Den Helder worden volledig opgetrokken met het Ytong Cascosysteem. Doorslaggevende afwegingen: de warmte-accumulerende en brandwerende eigenschappen, plús het lichte gewicht.
De 5 dakappartementen, die eind dit jaar worden opgeleverd, bekronen de ingrijpende renovatie van het flatcomplex met 237 huurwoningen. Terwijl elders verouderde jaren '70 flats massaal ten prooi vallen aan de slopershamer, besloot Woningstichting Den Helder enkele jaren geleden haar flatwoningen aan het Heiligharn en de Baljuwstraat van top tot teen een upgrade te geven en van een nieuwe 'look' te voorzien. Slopen was zonde. De constructie was nog prima en de ruime woningen waren zeer geliefd bij huurders.
Cellenbeton 3 keer lichter dan beton
Voor het optoppen met penthouses viel de keuze op het Ytong Cascosysteem. Niet verwonderlijk, aldus projectmanager Special Projects Nico Vos van Xella. "Ytong is een prima bouwsysteem voor optoppen. Cellenbeton is 3 keer lichter dan beton, wat bij optoppen een voordeel is.” Maar naast het lichte gewicht, zijn ook de bouwfysische eigenschappen van cellenbeton erg belangrijk geweest in de keuze, zegt Ton op ’t Einde van de woonstichting. “In het bijzonder de warmte-accumulerende, geluidsisolerende en brandwerende eigenschappen.”
Staalconstructie op pootjes voorkomt contactgeluid
Het optopproject omvat een blok van 4 woningen boven de lange zijde en een aparte woning op een van de hoeken. De woningoppervlakten variëren van ca. 50 tot ca. 80m2. Heiko Romijn van bouwbedrijf Dozy legt uit hoe de woningen op het dak worden bevestigd: "Op het dak komt een staalconstructie op stalen pootjes die rusten op de bestaande buitenmuren en dragende tussenwanden. De stalen liggers vormen de fundering voor het Ytong Cascosysteem."
Detaillering en afstemming luisteren nauw
Voor het cluster van 4 woningen worden op het dak 8 stalen liggers geplaatst met een tussenruimte van 4,30 meter plus een tussenas van 3,80 meter. Hierop komen stalen staanders. Op de liggers en tussen de staanders plaatst het montageteam van Xella Construction Services de cellenbeton vloerdelen en cascopanelen, die op hun beurt de Ytong-dakdelen dragen.
Nauwkeurig op maat te zagen
De detaillering en afstemming van het bestaande dak, de staalconstructie en de cascopanelen luisteren bijzonder nauw. Bovendien moeten de panelen de vele schuine hoeken in het hoekappartement naadloos volgen. Vos: "Niet alle materialen zijn daarvoor geschikt. Cellenbeton is eenvoudig en nauwkeurig op maat te zagen."
Lang is ook 'gepuzzeld' over het voorkomen van omloopgeluid tussen de woningen. In het cluster is dit risico aanzienlijk, omdat de woningen hier dezelfde vloervelden delen.
Uiteindelijk werd gekozen voor een oplossing met zwevende cement-dekvloeren op een isolatielaag boven de Ytong-vloerdelen.
Xella tekent voor reken-, teken- en montagewerk
Xella verzorgt het tekenwerk voor de vloer-, dakplaten, cascopanelen en de statische berekeningen voor de vloer en het dak. Vervolgens neemt Xella ook de montage van het cellenbetoncasco voor haar rekening. Na akkoord op de definitieve tekeningen worden alle elementen in de fabriek op maat gemaakt en just-in-time aangeleverd.
Met de montage op het dak is het Xella-team 11 à 12 dagen in touw, is de verwachting. Voor het hijswerk wordt een speciale torenkraan ingezet met een horizontale ligger, die ook de achterste dakdelen kan bereiken.
Laatste berichten
-
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer -
Xella ondersteunt hoofdaannemers met WKB-rapportages
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging introduceert nieuwe verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. De we
Lees meer -
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer