Het Ytong Energy+ blok is een massief cellenbetonblok voor dragende wanden en gevels met een extreem hoge isolatiewaarde. Het blok is gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen kalk, zand en cement en kan na gebruik volledig gerecycled worden. Het blok heeft dan ook een cradle to cradle-certificering van EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency).
Modern en massief gebouwd: wordt dit Gelderland’s meest energiezuinige woning?
Martin Viets bouwt voor de derde keer een eigen huis met bouwmaterialen van Xella, deze keer in combinatie met de meest duurzame technologie. Dat maakt zijn bijna 400 vierkante meter grote (gasloze) woning energiezuiniger dan ooit. ‘Zelfs een warmtepomp hebben we niet nodig.’
Martin Viets (50) bouwde al vaker als particulier zelfstandig huizen. Dit is de derde keer dat hij – samen met zijn vrouw - zijn eigen onderkomen bouwt. Aan de rand van het Gelderse plaatsje Lunteren construeert hij met onder meer Ytong Energy+ blokken, Silka elementen en de Silka Klimaatwand een prachtige, moderne rietwoning.
Norm voor BENG ruimschoots gehaald
Hij is sinds jaar en dag fan van slim en energiezuinig bouwen. Bij ieder huis dat ze renoveren of bouwen leggen Viets en zijn vrouw de lat weer een stukje hoger, met name op het gebied van isolatie en energieverbruik. “Als we iets bouwen, willen we iets willen bouwen voor de toekomst.” En dat is precies wat hun nieuwe, massief gebouwde huis is: een duurzaam monument voor de toekomst. Want met Rc-waardes van 10,4 voor de zijgevels (Ytong Energy+ & riet), 9,5 voor het dak (dakplaten gedekt met riet) en 8,0 voor de fundering (piepschuim in combinatie met vezelbeton) is de woning ultra energiezuinig. De norm voor BENG wordt nu al ruimschoots gehaald.
Energy+ blok: het duurzaamste bouwblok voor massief en energiezuinig bouwen
Pionieren met passief bouwen
Zoals hij pioniert met deze constructie, is Viets ook een van de weinigen Nederlanders die kiest voor massief bouwen (overigens maakten we recent nog dit verhaal over Peter Stein, pionier in passief bouwen). Waarom wilde hij zo graag met het Ytong Energy+ blok bouwen? “Deels vanwege de Rc waarde - je kunt er gewoon een super energiezuinig huis mee bouwen - en deels omdat ze massief zijn. Steenachtig. Er zijn ook bouwsystemen met blokken van piepschuim en een kern van beton, maar ik hou niet van muren van piepschuim. Ik wil gewoon harde, robuuste muren hebben. Muren waaraan je wat kunt ophangen of iets in kunt frasen.” Daarnaast is het “fijn bouwen” met blokken van 50 (l) bij 50 (b) bij 25 (h), vindt Viets. “Het is een halve meter per blok wat je neerlegt, dat gaat snel. Wij moesten 29 blokken leggen voor 14 meter muur. Stapel je die 4 hoog, dan heb je al een meter hoogte. Je bent zo een gevel aan het maken.”
Viets en zijn vrouw zijn in mei 2018 gestart met de bouw van hun huis. De ruwbouwfase was begin november afgerond, waarna de glazen gevels voor en achter geplaatst zijn. Het complete dak en beide zijgevels worden bedekt met riet, tot 15 centimeter boven het maaiveld. Het echtpaar verwacht hun huis in mei 2019 te betrekken.
Bijzondere fundering
Ook bijzonder (duurzaam) aan het huis is de fundering. De rietwoning is niet gebouwd op palen, maar rust op een dikke laag piepschuim met daarin vezelbeton gestort. Dit systeem heet Jackodur Atlas. Viets: “Nergens gaat onze constructie de grond in en we beginnen gelijk met een Rc-waarde van 8,0 zonder ook maar één procent koude-overbrugging”, doelt hij op het funderingssysteem. “In Scandinavië en Duitsland wordt het vaker gebruikt, maar hier in Nederland zijn we een van eersten met dit systeem, volgens mij.”
De zon als primaire energiebron
Exacte cijfers over het energiegebruik zijn pas bekend na bewoning, maar Viets heeft berekend dat hij heel zijn huis (ruim 1.100 kubieke meter) van warmte en energie kan voorzien met 39 zonnepanelen en 9 zonnecollectoren (deze zetten zonlicht om naar warmte). “Het huis is zó goed geïsoleerd dat zelfs een warmtepomp overbodig is”, stelt Viets. Hij wekt daarbij ook nog eens genoeg elektriciteit op om zijn elektrische BMWi3 op te laden. Zo is hij volledig off grid.
Meters maken met de Silka Kilmaatwand
Voor de verwarming van zijn huis maakt Viets gebruik van vloerverwarming (beneden- en bovenverdieping) plús de Silka Klimaatwand. “Wil je het optimale halen uit LTV (Lage Temperatuur Verwarming) dan is meters maken dé oplossing. Daarom combineer ik vloerverwarming in het hele huis (beneden en boven) met de Silka Klimaatwand. Want hoe groter het oppervlak dat warmte afgeeft, hoe lager de temperatuur waarmee je kunt verwarmen. En het kost vanzelfsprekend veel minder energie om water tot 25 of 30 graden te verwarmen, dan tot 40 graden. Juist dat laatste stuk kost veel energie.” Bouwen met de Silka Klimaatwand is bovendien eenvoudig, vindt Viets. “Je moet alleen opletten dat je ‘hart op hart’ bouwt, zodat de sleuven op elkaar aansluiten.” Voor de warmwatervoorziening in zijn huis, maakt hij gebruik van een boiler van 200 liter. Zodra die op temperatuur is, gaat de opgewerkte energie en warmte naar een (groter) buffervat in de garage. Die bevat 1.000 liter. Dat water wordt gebruikt voor de vloer- en wandverwarming.
Laatste berichten
-
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer -
Xella Nederland schakelt over op circulaire kunststof pallets en bespaart jaarlijks 70 ton CO2
Xella Nederland zet een belangrijke stap richting duurzaamheid door een samenwerking met de Circular
Lees meer -
Van producten tot partnerships: de bouwdiensten van Xella transformeren de markt
De opkomst van Construction Services is een doorbraak geweest voor onze klanten, die nu in veel land
Lees meer