Clarissenklooster
Clarissenhof ligt in het hart van Spoorzone 013, het voormalige terrein waar NS van 1868 tot 2011 een werkplaats had. In de hoogtijperiode rond 1920 werkten hier ruim 1300 arbeiders. ‘Het plan verbindt het levendige centrum en stationsgebied met de rustigere Theresia-buurt waar het Clarissenklooster uit 1892 staat’, licht Pieter Lievense van Dok architecten toe. Clarissenhof vormt zo een overgang tussen het stads en dorpse gebied. ‘Wie vanuit de stad naar het klooster loopt, passeert eerst de stedelijke, grootschaliger appartementengebouwen en komt daarna in het dorpse deel met grondgebonden woningen.’
Modern begijnhof zorgt in Tilburg voor verbinding tussen spoorzone en de stad
De Spoorzone in Tilburg, tot voor kort een besloten stuk stad van tientallen hectares groot, wordt weer bij de stad betrokken. Verbindende schakel is Clarissenhof, een nieuwe buurt geïnspireerd op het religieuze erfgoed dat de stad rijk is. Xella leverde hiervoor beslist geen monnikenwerk.
Aan de noordzijde van Station Tilburg wordt gebouwd aan Clarissenhof, een complex van acht appartementengebouwen gedeeltelijk geïnspireerd op het nabij gelegen Clarissenklooster. De gebouwen, die met namen als Frater en Begijn (alleenstaande vrouw die met andere vrouwen samenwoont en een vroom en eenvoudig leven nastreeft), verwijzen naar het kloosterwezen. De gebouwen bieden ruimte aan woningen voor sociale huur (248), koop (72) en vrije huur (53).
Boogramen
De gebouwen van Clarissenhof zijn met elkaar verbonden door groenperken, een verwijzing naar de hofjes van de begijnhoven waarop het plan is geïnspireerd. Een betonnen pergolaconstructie die als ruggengraat van oost naar west door het plan loopt, wekt de indruk van een kloostergang. Ook in de gebouwen zelf komt de relatie met het religieuze erfgoed van de stad duidelijk tot uitdrukking. Zo is de opbouw met de antracietkleurige plint, wit metselwerk en puntdak met oranje pannen gelijk aan die van klassieke kloosters. Maar de neogotische boogramen zijn misschien wel de meest herkenbare religieuze elementen.
Bouwen in BIM
Dok architecten ontwierp het project in 3D met behulp van BIM. Op basis van dit virtuele ontwerp, bouwden aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling en Xella alle casco’s van de gebouwen met Silka kalkzandsteen elementen. Voor de binnenwanden pasten zij Ytong separatiepanelen toe. Eind 2017 worden de eerste appartementen opgeleverd, begin 2018 zal Clarissenhof helemaal bewoond zijn.
Laatste berichten
-
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer -
Xella ondersteunt hoofdaannemers met WKB-rapportages
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging introduceert nieuwe verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. De we
Lees meer -
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer