Voor acht luxe appartementen in Blaricum wilde architect Albert Luijk een warmteaccumulerend en lichtgewicht dak. Hij vond in Hebel een niet conventionele, maar logische oplossing.
27 januari, 2017
Hebel zorgt voor een warmteaccumulerend en lichtgewicht dak. Een dak dat warmte of koude van buiten tijdelijk op kan slaan en geleidelijk afgeeft, zodat het binnenklimaat in zomer en winter altijd comfortabel is.
Aan de lommerrijke Prins Hendriklaan in Blaricum laat Smelan Projectwikkeling acht luxe appartementen bouwen door Bouwbedrijf Van den Hengel uit Soest. De twee verdiepingen tellende, wit gestucte appartementen kenmerken zich door grote glazen puien en een riant terras op het zuiden. Architect Albert Luijk van Luijk Architecten uit Baarn, positioneerde de 200 m2 grote appartementen zodanig dat het lijkt alsof je naar één villa kijkt. Deze optische indruk versterkt hij door een koperen dak over de appartementen heen te ‘vouwen’.
Comfortabel en voordelig
Luijk koos voor een lichte dakconstructie die warmte optimaal accumuleert. Het dak van Hebel cellenbeton slaat warmte en koude van buiten op en geeft die geleidelijk af aan het interieur. Hierdoor is de binnentemperatuur in de zomer relatief koel en in de winter aangenaam. Dat is niet alleen gunstig voor het binnenklimaat, maar ook voor het energieverbruik. Bewoners hoeven in de zomer minder te koelen en in de winter minder te verwarmen. Verder is er gebruik gemaakt van steenwolisolatie en is het dak afgewerkt met een koperen laag.
Halverwege 2017 nemen de bewoners hun intrek in de luxe appartementen. Dankzij een dak van Hebel cellenbeton profiteren zij van een gelijkmatig binnenklimaat en een laag energieverbruik. De woningen zijn voorzien van energiebesparende voorzieningen zoals driedubbelglas, extra dikke isolatie in de gevels en het dak, zonnepanelen en het warmteaccumulerende Hebel dak.
Onconventionele oplossing
De keuze van Luijk voor Hebel cellenbeton is onconventioneel, maar toch logisch. ‘We zochten een warmteaccumulerend materiaal dat licht is van gewicht. Gebruikelijke materialen zoals beton en hout vielen daarom af; beton was te zwaar en hout isoleert alleen. Samen met de constructeur heb ik gekeken naar alternatieven en we kwamen uit bij Hebel cellenbeton. Dit materiaal wordt vaak toegepast in de utiliteitsbouw, maar voldoet ook perfect aan onze eisen: het is warmteaccumulerend, licht van gewicht en ook nog eens isolerend en brandwerend.’
Vrij indeelbare woningen
Bewoners hebben grote invloed gehad op het ontwerp van hun woning. ‘Ze hebben hun appartementen naar eigen smaak ingedeeld en ingericht. Om die flexibiliteit te kunnen bieden, hebben we de appartementen als casco’s ontworpen. De casco’s waren voorzien in prefab beton, maar zijn uiteindelijk gebouwd met Silka kalkzandsteen elementen. Doordat leidingsleuven nog tijdens de bouw in het kalkzandsteen kunnen worden gefreesd, konden bewoners tot op het laatst nog veranderingen doorvoeren.’
Whitepaper
Bouwjournalist Jean Quist schreef een whitepaper over de klimaatprestaties van cellenbeton daken. Bekijk de whitepaper hier.