29 maart, 2018
Interview met Oncko Burghgraef,
Agrarisch Risicodeskundige Delta Lloyd
Bij een mega-stalbrand in 2010 kwamen evenveel kippen om als inwoners van een middelgrote provinciestad: 45.000. Het gigantische verblijf van de dieren werd volledig in de as gelegd. De gebeurtenis zorgde voor veel extra aandacht voor stalbranden en leidde (mede) zelfs tot aanpassing van het Bouwbesluit in 2014. Brandbare isolatie werd verboden. Een goede stap vindt Burghgraef. “De kans op groot dierenleed en total loss schade is hiermee veel kleiner geworden.”
Signaleren is het credo
Toch gaat de aanpassing van het Bouwbesluit hem niet ver genoeg. Preventie, vooral bouwkundig, is waar Delta Lloyd naar streeft. “Hoe voorkom je dat een kleine brand een grote brand wordt?” Signaleren is een belangrijk credo. Een brand moet snel gedetecteerd worden, maar ook de bluswatervoorziening moet op orde zijn, betoogt Burghgraef. “Dat klinkt voor de hand liggend, maar die is in een buitengebied niet altijd zomaar aanwezig.”
De verzekeraar let ook op nieuwe toepassingen van interne blussystemen zoals watermistsystemen. “En bij technische ruimtes streven we naar minimaal 60 minuten brandwerendheid.” Ofwel, compartimenteren. Bijvoorbeeld met brandscheidingen van cellenbeton.
Complicerende factor
Maar misschien nog wel belangrijker is dat de verzekeraar vroeg aan tafel zou moeten zitten bij bouwplannen, ongeacht of het nieuwbouw of uitbreiding is. De adviseur vertelt over een groot varkensbedrijf dat was verzekerd voor 10 miljoen, met als grootste schadekans 7 miljoen. Toen het ging uitbreiden ging de schadekans omhoog naar 11 miljoen. “Dit bedrijf betrok ons pas in het eindstadium bij deze uitbreiding en toen konden we niet anders dan nee verkopen. Een extra complicerende factor was dat daarmee ook de verzekering van de bestaande bouw kwam te vervallen.”
Morele plicht
Burghgraef weet dat verzekeraars een “morele plicht om te verzekeren hebben”, maar zegt ook: “er komt soms een punt dat we op de rem moeten trappen.” Uiteindelijk kwam het voor het varkensbedrijf goed. Vooral dankzij een brandveilige scheiding tussen het bestaande en nieuwe gebouw met minimaal 4 uur brandwerendheid. Maar dat bracht wel een hoop extra werk en kosten met zich mee. “Voor mij opnieuw een bevestiging dat het van groot belang is om ons zo vroeg mogelijk, voor de definitieve uitwerking van plannen, aan tafel mee te laten denken.”
Kom ook naar Xella's event Brand & Gebouw op 7 juni!
De brandveiligheid van utiliteitsbouw is een zeer complex onderwerp. Er zijn regels en voorschriften, veiligheidsrisico’s en -regio’s. Ziet u door de bomen het bos nog? Xella deelt graag kennis met u over dit onderwerp. Daarvoor organiseren we Brand&Gebouw op donderdag 7 juni, waar diverse bouw- en brandveiligheidsspecialisten spreken. We stellen graag twee specialisten aan u voor. Maximaliseer uw kennis over brandveiligheid en kom ook naar Brand & Gebouw. Meld u nu aan!
Aanmelden kan hier!