Introduction

Tijdens de brand werden 8 champignoncellen volledig verwoest

Wanden volledig intact gebleven
De verloren gegane champignoncellen waren een combinatie van Hebel cellenbeton (wanden) en een plafond van houtskeletbouw. Tijdens het inferno hield het Hebel cellenbeton moeiteloos stand, maar werkten de tempex-plafondplaten (in combinatie met het houtskelet) als brandversnellers.


Voor de champignonteler uit Gemert stond daarom één ding als een paal boven water: de nieuwe teeltcellen moeten volledig met cellenbeton worden gebouwd. “Heel simpel; want dat brandt niet”, zegt Van den Boomen. Dat heeft hij nu zelf ervaren. “In een van de tunnels lagen tientallen nylon netten die tijdens de brand voor een gigantisch hoge temperatuur hebben gezorgd. Maar aan de wanden was na de brand nauwelijks iets te zien, die waren volledig intact gebleven.”

De champignoncellen zijn op zichzelf staande brandcompartimenten

Compartimenteren niet nodig
De keuze voor Hebel heeft daarom veel te maken met de strenge eisen voor brandveiligheid vanuit de brandweer, de gemeente en zijn verzekeraar. “We hadden voor een andere oplossing voor het plafond kunnen kiezen, maar dan had de verzekering compartimentering van de tunnels ge-eist om aan de toegestane vuurlast te kunnen voldoen. Dat zagen we niet zitten.” Toen Van den Boomen de verzekering inlichtte dat de acht nieuwe teeltcellen volledig met Hebel gebouwd worden, gingen ze snel akkoord. “Ze worden gezien als op zichzelf staande brandcompartimenten die moeiteloos aan de verplichte vuurlast kunnen voldoen."

De keuze voor Hebel heeft veel te maken met strenge verzekeringseisen

Snelle herbouw
Het niet hoeven compartimenteren scheelt de champignonteler geld en tijd. Vooral dat laatste is belangrijk. Immers, als ondernemer wil je zo snel mogelijk weer back in business zijn. Hij is heel blij dat in januari al weer de eerste champignons geteeld worden. Dat is veel sneller dan voorzien. “Onze herbouw was natuurlijk niet gepland, het is een project dat er ‘tussendoor’ komt voor alle betrokken partijen. Gezien de huidige drukte in de bouw had ik daarom rekening gehouden met een herbouwperiode van een jaar. Dat we nu in januari, acht maanden na de brand, al weer kunnen telen is geweldig en te danken aan het meedenken van alle betrokken partijen en leveranciers.”

Begin januari 2019 is champignonteler Van den Boomen weer in bedrijf

8 nieuwe champignontunnels: de feiten

Na een verwoestende brand op 23 mei 2018 zijn de afgelopen maanden in razend tempo 8 nieuwe teeltcellen gebouwd voor de Gemertse champignonteler Pieter van den Boomen. De wanden en plafonds zijn volledig opgetrokken met Hebel cellenbeton, de vloer is van gewoon beton. Elke cel is 95 meter lang, 6.10 meter breed en 4.65 meter hoog. Voor de nieuwbouw werd in totaal 7250 vierkante meter prefab cellenbeton wandelementen geleverd van 150 mm dik en 4775 vierkante meter zelfdragende prefab dakelementen van 240 mm dik. Voor het plaatsen van het cellenbeton stond 8 weken tijd, slechts één week per tunnelcel.

Meer weten over Hebel cellenbeton?
Op onze productpagina vindt u alle eigenschappen van het materiaal.