Bunkers van Hebel waren de oplossing

Kennis gericht inzetten
“Er huren meerdere klanten opslagruimte bij ons, maar ze hebben één ding gemeen: allemaal zijn ze actief in de medische sector. Deze klanten clusteren we het liefst zoveel mogelijk in één pand. Zo kunnen we onze specifieke kennis over medische logistiek en opslag bundelen en gericht inzetten.”

Van Kempen vertelt dat brandveiligheid en explosiegevaar vaak een grote rol spelen bij de opslag van medische artikelen. Medische klanten hebben bijna altijd goederen op te slaan die als gevaarlijk te boek staan. “Denk aan vloeistoffen, spuitbussen of medische gassen. Die mag je niet zomaar in reguliere ruimtes opslaan, daar moet je een maatwerkoplossing voor zoeken.”

Gevaarlijke stoffen
CEVA scant vóór de opslag van goederen alle productportfolio’s van klanten op ‘dangerous goods’, ofwel gevaarlijke stoffen. Denk aan eerdergenoemde vloeistoffen en spuitbussen. “Vervolgens geven we een gevaarlijkheidsclassificatie aan die goederen en bespreken we met samen met de opdrachtgever, aannemer en architect voor welke oplossing we kiezen. Die oplossing werken we uit in een veiligheidsvoorstel en dat leggen we voor aan de gemeente en de veiligheidsregio. Dat zijn immers de instanties die bepalen wat het veiligheidsniveau moet zijn.”

Opslag medische goederen en hulpmiddelen

Het goedgekeurde veiligheidsconcept in Heerlen voorziet in vijf aparte bunkers. Deze zijn in de compartimenten ingebouwd. Iedere bunker heeft een eigen gevarenklasse. Anders gezegd: in elke aparte bunker ligt materiaal met een andere, maar vergelijkbare gevarenklasse. Evengoed zijn alle bunkers opgetrokken met Hebel cellenbeton dat explosiewerend en daarnaast tot 180 minuten brandwerend is. Hiermee wordt ruimschoots aan de brandveiligheidseisen voldaan. Ook de brandwerende scheidingen tussen de verschillende compartimenten zijn met Hebel gebouwd.

Van Kempen legt uit waarom er voor een oplossing met Hebel is gekozen. “In de eerste plaats kunnen de bunkers in bestaande compartimenten gebouwd worden. Daarmee kunnen we snel en flexibel inspelen op klantvragen, zelfs in bestaande panden. Daarbij is dit bouwsysteem heel eenvoudig te monteren, het lijkt alsof met Duplo wordt gebouwd, zo snel gaat het. Daarbij zijn aanpassingen aan de bestaande constructie niet nodig. Het is een heel flexibele oplossing voor specifieke klantvragen.”


Benieuwd naar meer toepassingen voor brandveilig bouwen van Xella? Hier vindt u een overzicht met onze beste oplossingen.

Extra achtergrond over de nieuwe Omgevingswet, en de impact daarvan op brandveiligheid, vindt u hier. Xella interviewde hiervoor Oostkracht10, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in milieu en veiligheid.

Ceva Logistics, logistieke dienstverlener