15 juni, 2017
Het nieuwe bedrijfsgebouw, een combinatie van een hal (magazijn), een voorbouw (expeditie) en een tussenbouw (aansluiting met bestaande hallen), verrijst in het Gelderse Varsseveld. Dat is de thuisbasis van Kramp, totaalleverancier van onderdelen, technische services en business solutions voor bedrijven in de landbouw, tuin- & parkbranche, het grondverzet en de OEM. Wanneer het complex in gebruik genomen wordt, is de uitleveringscapaciteit van Kramp naar zeggen ‘groter dan die van Bol.com’, volgens bedrijfsleider Hans Hoogenraad van aannemer Koopmans Bouwgroep, onderdeel van TBI.
55 ton beton
De bedrijfsleider vertelt dat de constructie van het nieuwe complex een bijzondere is. ‘Waar voor dit soort complexen doorgaans voor staalbouw wordt gekozen, is het gebouwskelet hier opgetrokken uit 39 prefab betonnen kolommen. Die zijn in de fabriek gegoten en wegen ieder zo’n 55 ton. In elke kolom zit een sponning waarin de Hebel-panelen van cellenbeton (hoogte 75 centimeter, dikte 20 centimeter) gestapeld worden.’ Hoogenraad vertelt dat op deze manier aan drie zijden van het complex een 20 meter hoge brandwand wordt opgetrokken, in een razend tempo. Dit betreft twee langswanden in de sponningen en een kopse wand die tegen de betonnen kolommen is gemonteerd.
Het plaatsen van de betonnen kolommen duurde circa 12 dagen, waarbij 4 tot 5 van deze giganten per dag rechtop gezet werden met een speciale kraan. Hoogenraad: ‘Vervolgens werden ze aan de funderingsconstructie verankerd met Peikko ankers. Zo konden we een betonnen skelet bouwen zonder schoorverbindingen.’ Het plaatsen van de Hebel-panelen was daarna een fluitje van een cent en nam maar drie weken in beslag. De lichte volumieke massa van cellenbeton geeft bovendien minimale druk op de onderconstructie.
Xella plaatste brandwanden zelf
In totaal is bijna 4.500 m2 wand geleverd. De bouw van het complex - niet de afwerking binnenin, die volgt - heeft nog geen zes maanden geduurd, van eind vorig jaar tot mei dit jaar. Voor een hal van 50 bij 80 meter die ruim 24 meter hoog is, is dat ‘snel’, volgens Hoogenraad. ‘In ieder geval sneller dan wat in de vergelijkbare gevallen gebruikelijk is.’ Bouwsnelheid, maar ook betrouwbaarheid en betaalbaarheid waren belangrijke redenen om voor (cellen)beton te kiezen voor dit complex. Bovendien leverde Xella niet alleen het cellenbeton, de fabrikant plaatste de wanden zelf in de sponningen. ‘Alsof een stenenfabrikant zelf de stenen komt metselen’, blikt Hoogenraad terug. ‘Wij hoefden alleen maar toe te kijken of alles goed ging, dat is als aannemer erg fijn natuurlijk.’
Uitgestrekte en kostbare voorraad
Het belangrijkste van de hele bouw is echter de standaard voor brandveiligheid (een WDBDO-eis van 90 minuten) voor het gebouw. Kramp heeft in het gebouw een uitgestrekte en kostbare voorraad liggen, waarbij de leverancier zijn klanten een strenge leveringsverplichting heeft toegezegd. Wat afnemers vóór 18.00 ’s avonds bestellen moeten ze de volgende dag in huis hebben. Die belofte maakt bedrijfszekerheid voor Kramp tot topprioriteit. Hebel-cellenbeton van Xella is tot 360 minuten brandwerend, waarmee het ruimschoots aan de WBDBO-eis voldoet. Zo de brandwerendheid van het gebouw, en daarmee het bedrijf, letterlijk en figuurlijk in (cellen)beton gegoten.
Geïnteresseerd in meer verhalen over brandveiligheid?
-
Lees hier over de bouw van een magazijn (12.000 m2) voor Jardin met Hebel.
-
Timmerfabriek Olofsen werd getroffen door brand. Hebel voorkwam dat het gebouw volledig in de as werd gelegd.
-
Leer hier over brandveiligheid in mega-distributiecentra.
-
Zeven vragen over brandveiligheid in utiliteitsbouw worden hier beantwoord.