23 januari, 2018
Interview met René Willemsen,
Franken Architectuur
Wat betreft de huidige wet- en regelgeving in relatie tot brandveilig bouwen, is Willemsen genuanceerd. Hij vindt de wetgeving op zichzelf helder, maar constateert dat overheden de wet- en regelgeving niet altijd op dezelfde manier interpreteren, merkt hij. “Daar moet je als bureau op in spelen. En dan bedoel ik niet de randen van de wet opzoeken, maar wel dat vanaf 2.500 vierkante meter het maken en beoordelen van vuurlastberekeningen geen standaard exercitie is.”
Liever compartimenteren dan sprinklers
Gevraagd naar favoriete oplossingen voor brandveiligheid is hij duidelijk: liever geen sprinklerinstallaties. De risico‘s op onnodig veel schade zijn wat hem betreft te groot. Bovendien vindt Willemsen zowel de installatie- als de onderhoudskosten te hoog.
Compartimenteren heeft duidelijk zijn voorkeur. Met cellenbeton kan dat snel en praktisch, en het materiaal is bovendien flexibel toe te passen.
Franken Architectuur is huisarchitect van VDL, bekend als producent van onder meer bussen en Mini’s. Willems’ bureau ontwerpt veel industriële gebouwen. “Dat zijn altijd kantoorgebouwen met een industriehal en een kantoor. Daar zit vaak al een brandscheiding tussen. Die combinatie maakt het vanuit bouwkundig opzicht altijd wel interessant.”
Open, transparante gebouwen zijn gewild
Fabrieken zijn anno 2018 geen traditionele fabrieken meer. Er werken ook veel hoogopgeleide mensen. Een mooi voorbeeldproject is dat van KSE in Bladel. Zij zijn actief in de agrotech en leveren mengvoederoplossingen. Een bedrijf met 200 man dat hard groeit. Franken Architectuur heeft daar op de plek van een oude fabriek een fonkelnieuw gebouw ontworpen dat bestaat uit een bedrijfshal, showroom en ontwikkelingsruimte. Opvallend is het kantoor met een open structuur en vide waar ze testopstellingen kunnen plaatsen tot maar liefst 15 meter hoogt. De drie gebouwen zelf zijn onderling gecompartimenteerd. “Opdrachtgevers willen vaak een open verbinding tussen kantoor en fabriek”, stelt Franken.
Hij streeft ernaar dat de medewerkers van de verschillende bedrijfsonderdelen elkaar ook fysiek kunnen zien. Daarvoor zijn glaswanden de ideale oplossing. In heel veel gevallen kan dat als de vuurlast in de hal niet te groot is en als je zorgt voor voldoende vluchtwegen. Waarmee hij besluit: “Zo kun je transparantie en brandwerendheid mooi verenigen.”
Kom ook naar Xella's event Brand & Gebouw op 7 juni!
De brandveiligheid van utiliteitsbouw is een zeer complex onderwerp. Er zijn regels en voorschriften, veiligheidsrisico’s en -regio’s. Ziet u door de bomen het bos nog? Xella deelt graag kennis met u over dit onderwerp. Daarvoor organiseren we Brand&Gebouw op donderdag 7 juni, waar diverse bouw- en brandveiligheidsspecialisten spreken. We stellen graag twee specialisten aan u voor. Maximaliseer uw kennis over brandveiligheid en kom ook naar Brand & Gebouw. Meld u nu aan!
Aanmelden kan hier!