Passief en zero energie

“35% van de woningen zijn energieneutraal en 65 % passief gebouwd", vertelt Olivier Vermeersch, een van de vier architecten en tevens projectleider. "De totale scope omvat onder meer een warmtenet, een warmtekrachtkoppelingscentrale, fotovoltaïsche panelen, maximale gevelisolatie, recuperatie van regenwater en groendaken. Daarnaast wordt een oud Belgacom-gebouw gerenoveerd volgens de principes van circulaire economie door bepaalde materialen terug te winnen.”

De appartementen (van verschillende grootte) zijn zo ontworpen dat ze profiteren van zoveel mogelijk zonlicht in woonruimtes en de kernen van gebouwen. Dit beperkt het elektriciteitsgebruik zo veel mogelijk.

Primeur: een derde bestemd voor sociale huur
Naast de woningen worden twee crèches gebouwd voor ruim 120 kinderen, plus 770 m² commerciële ruimte. Van het woningaanbod is maar liefst 30% bestemd voor sociale huur, verdeeld over 12 gebouwen. Een primeur in België. Verschillende gebouwen zijn binnen gemeenschappelijke mede-eigendom en delen ruimtes, tuinen en wasruimtes. Men mikt op stevigere sociale banden. Daarvoor worden ook de daken omgetoverd tot moestuinen en komen er ontspanningsruimtes aan de bovenkant van elk gebouw.

De nieuwe wijk Tivoli in Brussel beslaat 4,5 hectare

Dit ‘nieuwe’ Brussel wordt volledig gebouwd in BIM, ofwel het Building Information Model. Xella is één van de BIM-actoren met zijn Silka-elementen (voor de dragende wanden van gebouwen) en zijn Ytong-blokken.

Wilt u meer weten over (de mogelijkheden van) BIM? Lees dan het interview met Xella’s BIM-strateeg Michael van de Tendeloo of bekijk ons kennisdossier op Bouwwereld.nl
 


De architecten en aannemers van de Tivoli
Voor de architectuur van Tivoli tekenden maar liefst vier verschillende kantoren - Cerau, Atelier 55, Atlante, YY architecture en het landschapskantoor Eole. Ze werken samen in de tijdelijke vennootschap Adriana. De drie aannemers zijn BPC, Jacques Delens en BAM Contractors. Het project Tivoli is Breeam-gecertificeerd (Building Research Establishment's Environmental Assessment Method).

Xella is een van de BIM-actoren en levert Silka-elementen en Ytong-blokken