Het SenseLab van de TU Delft

Invloed binnenklimaat niet onderschatten
Belangrijk werk, omdat de invloed van het binnenklimaat op mensen niet onderschat moet worden, zegt Bluyssen. De gezondheidsklachten die slechte luchtkwaliteit, akoestiek, belichting of bouwmaterialen kunnen veroorzaken zijn zeer divers. ‘Van relatief onschuldig tot levensgevaarlijk, stelt Bluyssen. Depressie, overgewicht, diabetes en meerdere soorten kanker: al deze ziektes zijn in verband gebracht met het binnenmilieu’, somt ze op. Bluyssen schrijft hierover in haar twee boeken: The Healthy Indoor environment – How to assess occupants’ wellbeing in buildings en The Indoor Environment Handbook - How to Make Buildings Healthy and Comfortable. Hierin brengt ze o.a. in kaart hoe mensen reageren op de leef- en werkomstandigheden binnen, en hoe aanpassing van de parameters hiervoor kan leiden tot verbetering van het binnenmilieu.

Drang naar kennis
De hoogleraar merkt dat het binnenmilieu van gebouwen – en het effect op het comfort en de gezondheid van eindgebruikers – steeds serieuzer wordt genomen door architecten en bouwers. Ze spreekt van een ‘drang naar kennis’, onder deze groep. Zo sponsort het bedrijfsleven, waaronder leveranciers van bouwmaterialen, onder meer haar laboratorium. Ook vanuit economisch perspectief is de belangstelling voor een gezond binnenmilieu goed te verklaren. Uit onderzoek blijkt dat energiekosten zo’n 3 procent van de totale operationele kosten uitmaken tegenover 80 procent voor de personeelskosten. Het is een goed argument om je af te vragen of gezonde gebouwen de volgende duurzame trend zijn?

Meer lezen?
Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bovenstaande is een samenvatting van een langer artikel dat dit voorjaar in ID Magazine verscheen, een uitgave van Deerns. Het magazine is een speciale uitgave die volledig in het teken staat van gezonde gebouwen. U kunt het hele magazine inzien bij Deerns, via deze link. Daarmee kunt u een PDF (Deerns ID Magazine - nr. 14) downloaden.

En dit artikel schrijft over een onderzoek dat stelt dat 1 op de 6 Europeanen in een ongezonde woning woont.

Voor extra verdieping kunt u ook nog eens de whitepaper ‘Naar een gezond gebouw met de Well Buiding Standard’ downloaden.