Zijn gezonde gebouwen de volgende duurzame trend?
Duurzame gebouwen zijn tegenwoordig niet alleen energiezuinig, ze stellen ook de ‘leefkwaliteit'centraal.
Foto: hoogleraar Binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft
Het is een opvallende tendens in de bouwwereld: de verschuiving van ‘groen’ (duurzaamheid) naar 'blauw', waarbij blauw staat voor de leefkwaliteit van mensen. Zo is er bijvoorbeeld al het Blue Building Institute in Amsterdam, dat zich inzet voor een beter binnenmilieu in gebouwen.
Het nieuwe duurzaam
Dat er voor binnenmilieus steeds meer aandacht lijkt te zijn is niet vreemd. Een gebouw kan nog zo energiezuinig zijn, en gebouwd met de duurzaamste materialen, uiteindelijk wordt het gebruikt door mensen. En die mensen moeten zich in dat gebouw gezond en comfortabel voelen. Dit is het ‘nieuwe duurzaam’ lijkt het.
Professor dr. Ir. Philomena Bluyssen, hoogleraar Binnenmilieu bij de TU Delft, doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar binnenmilieus. Ze is naar eigen zeggen ’s werelds enige hoogleraar Binnenmilieu. Onlangs werd op de TU Delft het SenseLab geopend, een state-of-the-art ruimte (kosten: een half miljoen euro) waar onderzoek gedaan wordt naar allerlei factoren die van invloed zijn op het binnenmilieu, waarvan licht, geluid, thermische en luchtkwaliteit de belangrijkste zijn.
Place here the title of the category module
Invloed binnenklimaat niet onderschatten
Belangrijk werk, omdat de invloed van het binnenklimaat op mensen niet onderschat moet worden, zegt Bluyssen. De gezondheidsklachten die slechte luchtkwaliteit, akoestiek, belichting of bouwmaterialen kunnen veroorzaken zijn zeer divers. ‘Van relatief onschuldig tot levensgevaarlijk, stelt Bluyssen. Depressie, overgewicht, diabetes en meerdere soorten kanker: al deze ziektes zijn in verband gebracht met het binnenmilieu’, somt ze op. Bluyssen schrijft hierover in haar twee boeken: The Healthy Indoor environment – How to assess occupants’ wellbeing in buildings en The Indoor Environment Handbook - How to Make Buildings Healthy and Comfortable. Hierin brengt ze o.a. in kaart hoe mensen reageren op de leef- en werkomstandigheden binnen, en hoe aanpassing van de parameters hiervoor kan leiden tot verbetering van het binnenmilieu.
Drang naar kennis
De hoogleraar merkt dat het binnenmilieu van gebouwen – en het effect op het comfort en de gezondheid van eindgebruikers – steeds serieuzer wordt genomen door architecten en bouwers. Ze spreekt van een ‘drang naar kennis’, onder deze groep. Zo sponsort het bedrijfsleven, waaronder leveranciers van bouwmaterialen, onder meer haar laboratorium. Ook vanuit economisch perspectief is de belangstelling voor een gezond binnenmilieu goed te verklaren. Uit onderzoek blijkt dat energiekosten zo’n 3 procent van de totale operationele kosten uitmaken tegenover 80 procent voor de personeelskosten. Het is een goed argument om je af te vragen of gezonde gebouwen de volgende duurzame trend zijn?
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bovenstaande is een samenvatting van een langer artikel dat dit voorjaar in ID Magazine verscheen, een uitgave van Deerns. Het magazine is een speciale uitgave die volledig in het teken staat van gezonde gebouwen. U kunt het hele magazine inzien bij Deerns, via deze link. Daarmee kunt u een PDF (Deerns ID Magazine - nr. 14) downloaden.
En dit artikel schrijft over een onderzoek dat stelt dat 1 op de 6 Europeanen in een ongezonde woning woont.
Voor extra verdieping kunt u ook nog eens de whitepaper ‘Naar een gezond gebouw met de Well Buiding Standard’ downloaden.
Laatste berichten
-
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer -
Xella ondersteunt hoofdaannemers met WKB-rapportages
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging introduceert nieuwe verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. De we
Lees meer -
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer