Timmerfabriek overleeft de nachtmerrie van elke ondernemer
Het telefoontje dat je als ondernemer je hele loopbaan vreest, kreeg Olof Jan Olofsen vrijdagavond 23 september. Zijn timmerfabriek stond in brand. Hebel-brandwering voorkwam dat het bedrijf verging.
De maandag na de brand staat er in de lokale krant de Stentor een foto die alles zegt: een beeldvullende stapel verkoolde houten balken. Op de voorgrond blust een brandweerman na. Dat dit nog geen vier maanden geleden is, lijkt moeilijk voor te stellen. Want inmiddels is de fabriek alweer bijna in bedrijf - naar verwachting vóór eind januari. Dat is deels te danken aan het gespaard blijven van dure machines door brandcompartimentering met Hebel-brandwanden, en deels dankzij een snelle herbouw. De Xella newsroom correspondeerde hierover met directeur Olof Jan Olofson van Timmerfabriek Olofsen.
De dagen na zo’n vreselijke brand, wat komt er dan op je af?
‘De eerste drie weken word je geleefd door de verzekering en allerlei andere partijen die je over de vloer krijgt. Je leeft als het ware in een droomwereld, tegelijkertijd moet je heel veel dingen regelen en alles in goede banen leiden. Er komt zoveel op je af waar je normaal geen rekening mee houdt, of zelfs maar bij stilstaat. En die roet, die zit dus overal en brengt een hoop extra schade met zich mee.’
Welke impact had de brand op uw bedrijf, en de bedrijfscontinuïteit?
‘Als bedrijf hebben we vier maanden platgelegen. Daarmee bedoel ik dat we niet operationeel zijn geweest. We hebben natuurlijk wel heel hard gewerkt om zo snel mogelijk weer in bedrijf te zijn, om te kunnen leveren aan onze klanten. Dat betekende heel veel geregel. Gelukkig heeft een collega ons geholpen door werkplekken beschikbaar te stellen, waar ons eigen personeel aan de slag kon en spullen klaar kon maken.
Place here the title of the category module
‘Was er een wand ingestort, dan was de hele fabriek waarschijnlijk afgebrand.’
Welke voorzorgsmaatregelen waren er getroffen voor de brand?
‘Bij de ontwikkeling van ons bedrijfspand hebben wij destijds Risk Consult ingeschakeld, een partij die voor onze verzekeringsmaatschappij werkt. Die heeft advies gegeven over isolatiematerialen (alles glaswol en steenwol). Ook de brandweer stelde eisen aan het brand. We hadden compartimentering van maximaal 1000 vierkante meter per hal en de brandmuren moesten door het dak heen. Elke hal stond zo op zichzelf. En om eerlijk te zijn; in de keuze voor Hebel wandplaten van Xella gaven de geluidsabsorberende eigenschappen de doorslag. Hebel-wanden dempen het geluid beter dan beton en de wanden moesten één uur brandwerend zijn. Maar de wanden zijn tijdens de brand 8 uur lang belast! Ze waren weliswaar door de extreme hitte op een aantal plaatsen kromgetrokken, maar stonden nog wel steeds overeind. Was er een wand ingestort, dan was de hele fabriek waarschijnlijk afgebrand.
Jullie hebben voor de herbouw opnieuw voor brandwanden van Hebel gekozen, kunt u dat toelichten?
‘Omdat de wanden het zo goed gedaan hebben, hebben we ze nu ook weer gebruikt voor de nieuwe gedeelten van ons pand. De snelle levertijd was ook erg belangrijk; die bepalen voor een groot gedeelte de herbouwtijd, daar ze voor de nieuwe staalconstructie geplaatst moeten worden.’
Wilt u meer lezen over Hebel-brandwanden? Kijk voor meer informatie op onze website.
De snelle levertijd van de wanden heeft voor een groot deel de herbouwtijd van de fabriek bepaald
Laatste berichten
-
Slimmer, groener en efficiënter bouwen in 2025
De bouwsector kijkt in 2025 uit naar een jaar vol innovaties en uitdagingen. Al jaren kampt de secto
Lees meer -
The MusicSpace: 18 innovatieve studio's gebouwd met Ytong
In september opende The MusicSpace in Utrecht zijn derde en grootste locatie tot nu toe, met maar li
Lees meer -
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Xella vinden elkaar op veiligheid
Xella is, vanwege haar strikte veiligheidsbeleid, door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen gevraagd vo
Lees meer