Rijk aan historie, maar zuinig in energieverbruik
Het rijksmonumentale landhuis Insulinde uit 1919 kent een rijke geschiedenis. De villa is gebouwd voor kapitein A.B. Schaap. Vervolgens is het pand gebruikt als opleidingscentrum van het Martini Ziekenhuis èn als kantoorpand. Nu krijgt het gebouw weer zijn oorspronkelijke functie als woonruimte terug. Tijdens de renovatie is de grote uitdaging het optimaliseren van het binnenklimaat. Dit was namelijk ondermaats gezien onze huidige maatstaven.
Aan de architectuur is goed te zien dat het landhuis voor een scheepskapitein is gebouwd. Het heeft namelijk de vorm van een schip dat ondersteboven staat, waarbij het dak de onderkant van het schip representeert. De geschiedenis van Insulinde wordt benadrukt door een aantal glas-in-loodramen met in het midden medaillons waarop zeilschepen zijn afgebeeld.
Binnenklimaat
Nadat het pand als opleidingscentrum en kantoorruimte is gebruikt, wordt het gerenoveerd tot woonhuis. Het gebouw heeft nog overal enkele beglazing en eensteensmuren. Dit heeft negatieve gevolgen voor het binnenklimaat: veel warmte gaat verloren en kou trekt de woning in. Om dit te verhelpen, is goede isolatie van de gebouwschil noodzakelijk. Een optie is om hierbij voorzetwanden te gebruiken, maar dat gaat ten koste van het vloeroppervlak. Dit wil aannemer Boekema, visie op vastgoedonderhoud, liever voorkomen. Voor de renovatie geldt nog een andere eis: karakteristieke details van het pand, zoals architraven, moeten ere behouden blijven. Het is immers een rijksmonument.
Place here the title of the category module
Multipor
De oplossing is gevonden in Multipor isolatieplaten, die je rechtstreeks op de wand kunt aanbrengen. ‘Ten opzichte van een voorzetwand betekent dat zomaar 20 centimeter extra vloeroppervlak bij elke te isoleren wand’, weet projectleider Henk Alssema van Boekema. ‘Bovendien voorkomt Multipor vochtproblemen, een echt pijnpunt bij oude gebouwen. Vocht van buiten trekt door de muur naar binnen, waardoor de wand daar nat wordt. Dit kan schimmel en rot tot gevolg hebben. Cellenbeton bestaat uit miljarden luchtcellen, waardoor het materiaal een open structuur krijgt. Zo kan Multipor als het ware ‘ademen’. Dit zorgt voor goede vochtregulatie in het gebouw.’
Eenvoudig te zagen
Multipor kan bovendien eenvoudig om de authentieke details heen gemonteerd worden. Alssema: ‘We konden de platen met een stanleymes op maat snijden om ze te laten aansluiten op lastige hoekjes, die kenmerkend zijn voor monumentale panden. Een voorbeeld is het plafond dat uit houten balken bestaat. In de Multipor platen konden we een inkeping maken, zodat ze de houten balken goed omsluiten. Dit was eenvoudig, vanwege de zachtheid van het materiaal. Een ander obstakel was een aantal architraven, ofwel brede houten sierlijsten, die bij de afwerking van de kozijnen zitten. We hebben ervoor gekozen eerst een aftimmering te maken als bevestiging van deze architraven om daar vervolgens met Multipor tegenaan te werken.’
Bijzonder is dat door gebruik van Multipor de Rc-waarde van het monumentaal landhuis is verdrievoudigd tot 3 m2K/W. Dit benadert de warmteweerstand een moderne nieuwbouwwoning.
Zoek je een energiezuinige buitenwand die moet voldoen aan specifieke eisen? Gebruik dan de Rc-waarde Calculator van Xella:
Meer informatie over renoveren met Multipor vind je hier.
Meer weten? Neem contact op:
No contact information found (yet). Make sure you added them in the right category.
Laatste berichten
-
The MusicSpace: 18 innovatieve studio's gebouwd met Ytong
In september opende The MusicSpace in Utrecht zijn derde en grootste locatie tot nu toe, met maar li
Lees meer -
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Xella vinden elkaar op veiligheid
Xella is, vanwege haar strikte veiligheidsbeleid, door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen gevraagd vo
Lees meer -
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer