Nationale Milieudatabase biedt inzicht in milieuprestaties van bouwmaterialen
De Nationale Milieudatabase (NMD) is een centrale bron voor het vaststellen van milieuprestaties van bouwmaterialen in Nederland. De database verstrekt milieuverklaringen over bouwproducten, bouwinstallaties en processen met informatie over de milieu-impact verkregen uit een levenscyclusanalyse. De NMD geeft een eenduidige berekening van de milieuprestatie van bouwmaterialen in de Nederlandse context. De database is onderverdeeld in drie categorieën:
Categorie 1: Merkgebonden en productspecifieke data, die is gevalideerd en getoetst door een erkende LCA-deskundige;
Categorie 2: Merkongebonden data van groepen van fabrikanten en/of toeleveranciers en branches. Dit is getoetst door een onafhankelijke en gekwalificeerde derde partij;
Categorie 3: Merkongebonden data (merkloos) van Stichting Nationale Milieudatabase. Deze waarden zijn niet getoetst en zijn geschatte waarden, bedoeld als indicatief referentiemateriaal.
De uiteindelijke milieuprestatie wordt berekend op basis van een gevalideerde levenscyclusanalyse (LCA) waarin factoren zoals CO2-uitstoot, energieverbruik en het gebruik van grondstoffen worden meegenomen. Op basis van de LCA-analyse wordt de Milieu Kosten Indicator (MKI) berekend, waarmee alle milieueffecten tijdens de berekening in kaart worden gebracht. De MKI wordt uitgedrukt in euro’s en laat zien hoeveel de totale milieu-impact zou kosten bij compensatie van de milieuschade. Kortom: hoe lager de MKI, hoe duurzamer het product is volgens deze richtlijnen.
Xella's Silka kalkzandsteen staat vermeld in categorie 1 van de NMD, de categorie voor gevalideerde en product specifieke gegevens van de leverancier.
Silka wordt gemaakt van de natuurlijke grondstoffen zand, kalk en water. Door gebruik te maken van lokaal gewonnen kalk beperkt Xella onnodige CO2-uitstoot binnen het productie- en transportproces. Bovendien heeft Silka een hoge thermische massa, wat mogelijkheden geeft voor energie-efficiënt bouwen. Silka is hiermee een voorbeeld van hoe recyclebare materialen een circulaire oplossing kunnen bieden voor duurzame bouwprojecten.
Duurzaamheid als dagelijkse bedrijfsvoering bij Xella
Met producten zoals Silka kalkzandsteen streven wij naar continue, milieuvriendelijke verbetering. Zo willen wij onze milieuprestaties optimaliseren en onze CO2-voetafdruk verlagen. Door een nauwkeurige registratie in de NMD bieden we transparantie over onze milieu-impact en duurzame doelstellingen. Duurzaamheid is ingebed in onze dagelijkse bedrijfsvoering: van materiaalkeuze tot productontwikkeling en in onze samenwerking met bouwpartners. In de afgelopen jaren hebben wij mooie stappen weten te zetten:
Lokaal gewonnen grondstoffen: Door gebruik te maken van lokaal gewonnen grondstoffen zoals zand voor Silka worden transportkosten en – emissies beperkt. Op deze manier kan Xella het zand, gewonnen direct naast de eigen fabriek, efficiënter gebruiken.
Elektrificatie van heftrucks: Sinds kort is de overstap naar elektrische heftrucks gemaakt om CO2-uitstoot nog meer in te perken.
Recycling en circulariteit: Het kalkzandsteenproduct kan opnieuw vergruisd en gebruikt worden. Dit vergroot de verdere circulariteit van Silka en houdt het afval minimaal.
Verhoogde CO2-opname (carbonatatie): Xella onderzoekt opnieuw de CO2-opnamecapaciteit van kalkzandsteen, zonder aanpassingen aan het materiaal, om de impact op de CO2-voetafdruk te verbeteren.
Met duurzame initiatieven streven wij ernaar elk aspect van de LCA te verbeteren en circulariteit te bevorderen. Dit sluit aan bij onze internationale Xella ambitie om de CO2-emissie in 2030 met 30% te hebben verminderd ten opzichte van 2019.
Samen blijven bouwen aan de toekomst
Als bouwsector staan we voor een uitdaging. Circulair bouwen door CO2-uitstoot en overbodig afval te verminderen zijn essentieel voor een duurzamere toekomst. Bij Xella streven wij ernaar bij te dragen aan een duurzamere bouwsector met innovatieve bouwoplossingen, die niet alleen voldoen aan de huidige eisen, maar ook anticiperen op toekomstige behoeften. Hierbij ligt onze focus op het ontwikkelen van producten die hun hele levenscyclus lang optimaal presteren op het gebied van milieuvriendelijkheid, herbruikbaarheid en energie-efficiëntie. Zo willen we niet alleen voldoen aan de normen, maar een voorbeeld spelen in de transitie naar een circulaire en klimaat neutrale bouwsector.