25 januari, 2023
In de bouw wordt kalkzandsteen de ‘witte steen’ genoemd. Het materiaal is vergelijkbaar met het natuurproduct ‘zandsteen’ dat door de eeuwen heen als bouwmateriaal werd toegepast. Tijdens de industriële revolutie in Nederland, tweede helft 19e-eeuw, kwam de industriële productie van kalkzandsteen in Nederland op gang. In de vorm van metselstenen bleek kalkzandsteen naast bakstenen van klei een prima bouwmateriaal te zijn. Door lengte-, breedte- en hoogtematen op elkaar af te stemmen en te standaardiseren, ontstond met kalkzandsteen een modulair bouwelement. Evenals gebakken klei was kalkzandsteen een goedkoop bouwmateriaal, dat handzaam en niet te zwaar was, gemakkelijk te produceren, eenvoudig te vervoeren en te verwerken. Vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw werd het bouwmateriaal voor het eerst toegepast voor spouwmuren. Nog steeds wordt het veelvuldig toegepast voor spouwmuren en binnenwanden in de woning- en utiliteitsbouw. Populair vanwege een aantal belangrijke eigenschappen zoals goed isolerend, geluidsdicht en brandwerend. Kalkzandsteen is een duurzaam, milieuvriendelijk en 100% circulair bouwmateriaal, waarmee betrekkelijk goedkoop, snel en seriematig gebouwd kan worden.

Innovatieve ontwikkelingen met kalkzandsteen
Rond 1900 produceerde de kalkzandsteenindustrie voor de bouwsector met name metselstenen van kalkzandsteen. Na de Eerste Wereldoorlog werd dit bouwmateriaal om esthetische redenen niet meer voor buitengevels als zichtwerk toegepast. Weliswaar ruim beschikbaar en goedkoop werden kalkzandstenen metselblokken vaker voor binnenmuren en binnenspouwmuren gebruikt. In eerste instantie was het formaat nog gewoon waalsteen, net als de meeste bakstenen, waardoor ook tweede keuze baksteen en kalkzandsteen willekeurig naast elkaar verwerkt kon worden. Baksteen werd vooralsnog niet op een groter formaat gebakken.
Nieuwe bouwmethoden
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ging de Nederlandse kalkzandsteenindustrie intensiever samenwerken wat een flinke impuls gaf aan innovatieve productontwikkeling en nieuwe bouwmethoden. Kalkzandsteen bleek ook in grotere blokken geproduceerd te kunnen worden. De bouwsector stapte af van de kleinere metselstenen en koos voortaan voor de grotere kalkzandstenen elementen, om sneller, makkelijker en goedkoper te kunnen bouwen.

Innovatieve toepassingen voor productverwerking en de ontwikkeling van mechanische installaties droegen bij aan betere arbeidsomstandigheden zoals minder zwaar tilwerk op de bouwplaats. Ook betere transportmiddelen voor kalkzandstenen bouwmaterialen leveren een bijdrage aan de stijgende populariteit voor bouwen met kalkzandsteen. Dit soort innovatieve ontwikkelingen voor bouwmethoden werden overigens sterk door de Nederlandse overheid gestuurd om de grote woningbouwopgave van de wederopbouw op te vangen.
Nog steeds is kalkzandsteen een veel gebruikt bouwmateriaal in Nederland. Daarnaast komen er steeds meer innovatieve ontwikkelen bij. Iets wat we zeker nodig hebben met de huidige uitdaging binnen de woningbouw.
Meer weten over kalkzandsteen bij Xella, Silka, Silka Construct of andere innovatieve ontwikkelingen bij Xella? Bezoek onze website.