Aardbeving? Beweeg gewoon mee!
De provincie Groningen heeft te kampen met aardbevingen, als gevolg van gaswinningen. Dit veroorzaakt schade aan de gebouwen daar, zoals scheurvorming. Om dit te voorkomen en zo veiligheid van de inwoners te waarborgen, is het belangrijk bij nieuwbouw en renovatie te kiezen voor een materiaal dat tegen deze natuurkracht bestand is.
Op de website van de NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij) is te zien hoeveel meldingen van schade als gevolg van aardbevingen in Groningen zijn gedaan. In 2016 (tot nu toe) zijn dat er 9343 na 46 aardbevingen.
Test TU Delft
Het is dus noodzaak om uit te kijken naar een bouwconstructie die bij blootstelling aan trillingen, veroorzaakt door aardbevingen, zoveel mogelijk intact blijft. Zo’n stevige constructie kan bijvoorbeeld met kalkzandsteen worden gerealiseerd. Dit blijkt uit verschillende proeven die de TU Delft heeft uitgevoerd, in opdracht van de NAM. Zo is een Gronings rijtjeshuis met een binnenbladspouw van kalkzandsteen blootgesteld aan trillingen tot 5,5 op de schaal van Richter, meldt Cobouw. De wand kwam sterker uit de test tot nu toe is aangenomen.
Kalkzandsteen heeft dan ook een uiterst hoge vervormingscapaciteit. In NRC was al te lezen dat een kalkzandstenen muur bij oplopende belasting tot acht centimeter uit het vlak kan 'meebewegen'.
Wil je meer weten over de eigenschappen van Silka kalkzandsteen? Klik hier voor meer informatie.
Laatste berichten
-
Cellenbeton brandwanden en PGS-ruimten in mega distributiecentrum
Op Logistiek Park Moerdijk (LPM) bouwt Bouwbedrijf Vrolijk voor DSV Global Transport and Logistics e
Lees meer -
Werken onder hoogspanning
In Zwolle is eind vorig jaar door Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello een distributiecentrum opgeleverd
Lees meer -
Slimmer, groener en efficiënter bouwen in 2025
De bouwsector kijkt in 2025 uit naar een jaar vol innovaties en uitdagingen. Al jaren kampt de secto
Lees meer