7 vragen over brandwerendheid in utiliteitsbouw
De regels voor brandwering in de utiliteitsbouw zijn complex, maar de Xella Newsroom biedt uitkomst met vragen en antwoorden over NEN6060, brandcompartimentering en brandwerend bouwmateriaal.
1. Wat is NEN6060?
Het Bouwbesluit schrijft als maximale grootte voor een brandcompartiment 2.500 m2 voor een industriefunctie voor. Vaak is er in het geval van bedrijfspanden behoefte aan grotere compartimenten. Met behulp van de norm NEN6060 kan worden aangetoond dat het grotere compartiment gelijkwaardig veilig is. Een belangrijke parameter hierbij is de vuurlast. Aan de hand van de vuurlast kunt u een maatregelenpakket kiezen waarmee de gewenste grootte van het brandcompartiment kan worden gerealiseerd. Het meest eenvoudige maatregelenpakket stelt alleen maar eisen aan de brandwerendheid van de gevels, terwijl het zwaarste maatregelenpakket uitgaat van een sprinklerinstallatie.
2. Klinkt goed, grote brandcompartimenten, maar hoe zit dat met de vluchtwegen?
Een berekening volgens NEN6060 geeft een gelijkwaardigheid op de grootte van het brandcompartiment. Vluchtwegen (en andere aspecten) toetst u in eerste instantie nog steeds volgens het Bouwbesluit.
3. Waarom is cellenbeton zo geschikt voor brandwanden?
Door de gesloten cellenstructuur heeft cellenbeton een hoge isolatiewaarde en een hoge brandwerendheid. De gesloten luchtcellen zorgen voor de goede brandisolatie. Wanden van cellenbeton kunnen een brand tot 360 minuten weerstaan, zo is getest.
Analyses van praktijkbranden onderschrijven dat. Echte branden duren snel 8 tot 10 uur. Het blijkt dat de cellenbeton wand ook dan nog steeds overeind staat. Inventaris blijft zo beschermd tegen brand, wat essentieel kan zijn voor de bedrijfscontinuïteit. Kijk voor uitgewerkte details met bijbehorende geteste brandwerendheid in de brochure Veilig compartimenteren met brandwanden.
4. Vanaf hoeveel minuten moet een cellenbeton brandwand bovendaks worden doorgezet?
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er ligt steeds meer landelijk vast in regelgeving en brandweerkorpsen hebben steeds meer overleg op landelijk niveau. Desondanks bestaan er vooralsnog verschillende interpretaties en acceptaties bij de gemeenten en brandweerkorpsen in Nederland. Dat heeft tot gevolg dat het hetzelfde project in de ene gemeente met een scheiding bovendaks moet worden uitgevoerd, terwijl in een andere gemeente een onderdakse oplossing wordt geaccepteerd.
5. Welke oplossing kies ik als de transporttechniek toch door een brandwand gaat?
De meest gebruikte oplossing is de transportbanden te onderbreken bij de brandwand en daar een rolluik te plaatsen. Lukt dat niet, dan plaatst u bij de doorgang extra sprinklerkoppen. Doe dit altijd in overleg met de brandadviseur.
6. Hoe ga ik om met deuren/toegangen in combinatie met compartimentering?
Als er sprake is van deuren of doorgangen in een brandwerende wand, dan moet de deur dezelfde brandwerendheid hebben en zelfsluitend zijn. Eventueel moeten doorgangen als een dubbele constructie worden uitgevoerd.
7. Een nieuwe deuropening in een bestaande brandmuur, hoe pak ik dat aan?
Denk in dergelijke gevallen goed na over uw brandveiligheid. Want: op het moment dat u de ophangpunten van een deur of screen aan de hoofddraagconstructie vastzet en de hoofddraagconstructie omvalt door brand, valt deze deur ook mee in de vuurzee. Met als gevolg een gat in de brandmuur. Andere vragen die van belang zijn: wat voor deur is het? Staat de deur continu open? Sluit hij alleen bij een brandmelding? Wordt hij elektronisch aangestuurd bij een brandmelding? Alles is mogelijk, maar kijk goed naar de materialen van je brandmuren, het type deur, en bedenk wat u verlangt van deze opening met deur.
Place here the title of the category module
Laatste berichten
-
Opname van Silka in Nationale Milieudatabase versterkt duurzame bouwambities van Xella
Xella zet in op een duurzamere toekomst met focus op circulair bouwen, CO2-reductie en efficiënt ma
Lees meer -
Xella ondersteunt hoofdaannemers met WKB-rapportages
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging introduceert nieuwe verantwoordelijkheden voor hoofdaannemers. De we
Lees meer -
Silka Construct: snel en probleemloos complete casco’s met garantie
Een thuiswedstrijd voor Muller Bouw. Op nauwelijks vier kilometer van het eigen kantoor werkt de aan
Lees meer