Volg Xella's kennisdossier over BENG

Wilt u alles weten over BENG en de uitdagingen van deze nieuwe norm? Houd dan deze Newsroom in de gaten. De komende weken brengen we nog 3 korte publicaties met 3bouwexperts over dit onderwerp. Na de voorpublicatie van het laatste interview bieden we alle artikelen aan in één overzichtelijk kennisdossier.

Hier vindt u een verslag van ons interview met Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord | ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw)

Valk vertelt dat uit studies naar voren is gekomen dat grondgebonden tussenwoningen sneller aan een BENG1-eis kunnen voldoen dan bijvoorbeeld vrijstaande woningen en gestapelde bouw met meer dan vijf lagen. "Dit is ook aan de overheid teruggekoppeld. Duidelijk was dat vooral de energiebehoefte per vierkante meter bij vrijstaande woningen groter is dan bij tussenwoningen. Hiervoor moeten wellicht gedifferentieerde eisen gaan gelden."

Definitieve BENG1-eisen
De adviseur vertelt in zijn interview dat er momenteel een kostenoptimaliteitstoets wordt uitgevoerd om te bekijken of de BENG-eisen haalbaar zijn voor de Nederlandse bouwsector. Die toets moet meer duidelijk maken over de definitieve hoogte van de BENG-eisen.

Harm Valk, senior adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs