Gevel grotendeels intact

Het schoolgebouw wordt momenteel getransformeerd naar 16 grotere woningen (150 - 280 m2) en vijf appartementen (100-175 m2), waarbij de uitstraling van het pand zoveel mogelijk behouden blijft. De gevel blijft bijvoorbeeld grotendeels intact. Door gebruik te maken van moderne, duurzame bouwmaterialen voldoen de woningen tegelijkertijd aan de hedendaagse eisen op gebied van brandveiligheid en thermisch comfort.

Silka Lijmblokken van Xella spelen hierin een belangrijk rol, vertelt Roy van der Heijden, uitvoerder van aannemers Slokker Bouwgroep. ‘Kalkzandsteen is een massief product van steenachtig materiaal. Dat sluit in esthetisch opzicht aan op de stenen kloostermuren. Bovendien hebben de Silka Lijmblokken een hoog warmte-accumulerend vermogen.’

Naden dichten

Slokker Bouwgroep plaatst de lijmblokken van 300 millimeter dik in de uitsparingen van de stenen kloostermuren, bijvoorbeeld in oude deuropeningen. ‘Waar het kalkzandsteen aansluit op het steen, ontstaan naden waar geluid, lucht en warmte doorheen kan lekken. Dit voorkomen we door de wand af te dichten met een nieuw soort PUR-schuim Nillifire van Tremco Illbruck van 1 centimeter dik’, aldus Van der Heijden.

Historie

De Franse kloosterorde Les Filles de la Sagesse (de Congregratie van de Dochters der Wijsheid) gaf in 1923 de opdracht voor de bouw van het complex. Overdag gaven de zusters les in de Kweekschool voor Onderwijzeressen aan de Groesbeekseweg. Op het binnenterrein kwamen hier nog scholen bij voor Lager- en Uitgebreid Lager Onderwijs. De zusters trokken zich ’s avonds terug binnen de kloostermuren aan de Heyendaalseweg. In de jaren ’60 verlieten de zusters het klooster en vanaf 1970 diende het gehele gebouw als school.

Meer informatie
Hier vindt u nog een interessant transformatieproject: de groente- en vleesfabriek Tieleman & Dros uit Leiden is gerenoveerd tot elf moderne woningen.

Bekijk hier alle renovatie oplossingen van Xella.