De patiowoningen, Fase 6 van Jacobskamp, worden niet gebouwd met het Optio-concept. De eenlaagse levensloopbestendige woningen, gericht op 55-plussers, zijn ontworpen door architect Frans Compen uit Eindhoven. Tegen het casco van Silka kalkzandsteen en Ytong binnenwanden wordt een gemetselde gevel geplaatst.      

De laatste Fase 5-woningen worden binnenkort opgeleverd. De patiowoningen zijn naar verwachting voor de zomervakantie gereed.

‘Standaard en toch flexibel’
Als voorbeeld noemt Robbemondt de indeling van een hal op de begane grond. De grootte, indeling en positie van trapopgang en meterkast staan vast, ongeacht de breedte en lengte van de woning. Dat betekent dat een grotere woning meer vrij vloeroppervlak heeft. Dankzij de keuzes en aanvullende kopersopties zoals een aanbouw, garage of erker kan Van Wanrooij toch heel specifieke wensen invullen. “Je kunt Optio vergelijken met de manier waarop grote autoproducenten auto bouwen: een vaste indeling maar wel met een ander uiterlijk. Optio is standaard en toch flexibel.”

Silka en Ytong: een steengoede combinatie
De keuze voor het bouwsysteem van Xella met Silka kalkzandsteen elementen en Ytong binnenwanden past in dezelfde filosofie. “Deze bouwmethode biedt veel flexibiliteit en keuzevrijheid, precies wat we onze kopers willen kunnen bieden. Wijzigingen kunnen relatief kort voor uitvoering nog worden doorgevoerd in tegenstelling tot bijvoorbeeld prefab beton. Tegelijk is het toeleverings- en bouwproces helemaal gestandaardiseerd, wat de bouwsnelheid verhoogt en de kans op fouten verkleint. Helemaal nu Muller Bouw de woningen met behulp van het Bouw Informatie Model (BIM) ontwerpt.”

In een 6-delige miniserie volgen we Muller Bouw tijdens BIM-project Jacobskamp. Ontdek het eerlijke verhaal over de samenwerking en over het succes. Bekijk hier ook de trailer:

Cees Robbemondt, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling

Muller Bouw
Van Wanrooij besteedt de bouw van de twee fasen uit aan aannemersbedrijf Muller Bouw uit Oss. “Ons eigen bouwbedrijf kan jaarlijks zo’n 750 woningen en appartementen bouwen, alles erboven laten we door vaste bouwpartners doen”, licht Robbemondt toe.

Optio-concept
Wie de woningen ziet, vermoedt niet gauw dat het hier om conceptwoningen gaat, namelijk de Optio-woningen van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling. De woningen kennen gestandaardiseerde indelingen, afmetingen en dakvormen. “Standaard wil zeggen dat we kopers de keuze bieden uit een aantal mogelijkheden die wij volledig hebben uitontwikkeld. Dat scheelt faalkosten en inkoopfouten, want we bouwen eigenlijk seriematig in plaats van unieke woningen. Sinds de introductie van Optio-concept bouwen we goedkoper en sneller. Deze manier van bouwen heeft de toekomst.”

 

De 30 gezinswoningen zijn gebouwd met Silka en Ytong

De woningen staan op een voormalig sportterrein

De projecten, op een steenworp van elkaar gelegen, zijn formeel twee fasen binnen het nieuwbouwproject Jacobskamp. Fase 5 betreft de 30 woningen, fase 6 zijn de patio’s. Met Jacobskamp speelt Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling in op de groeiende vraag naar woningen in Den Dungen. De Geffense bouwer en ontwikkelaar, die dit jaar zijn 50-jarige bestaan viert, bouwt 210 van de in totaal 300 woningen. Twee derde van de woningen is al opgeleverd of bewoond, ongeveer 80 zitten nog in de pijplijn. In 2025 moet Jacobskamp een groene wijk zijn met een grote variëteit aan sociale woningen in het huur- en koopsegment en vrije sectorwoningen. 

Knipoog naar jaren dertig
Fase 5 (30 woningen) bestaat uit verschillende woningtypen: hoekwoningen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kappers en geschakelde tweekappers. De huizen zijn neergezet in een hoefijzervorm. Het ontwerp is van architectenbureau Quadrant Architecten BNA uit Zevenbergen. “Ze zijn een knipoog naar de jaren dertig”, omschrijft Cees Robbemondt van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling de architectuur. Dankzij de variatie in woningtypen en grootte is er volgens hem voor ieder wat wils. De gasgestookte woningen zijn energiezuinig (EPC 0,4) en zijn voorzien van zonnepanelen.