Vocht en spechten

Stein twijfelt echter over de gevelconstructie. Niet over de Ytong MassiefBlokken waarmee in één keer een dragende buitenwand met een Rm-waarde tot 6,25 m2 K/W opgetrokken kan worden. Maar wel over de EPS met stuclaag die in de regel in Duitsland tegen de massieve cellenbetonnen wand geplaatst wordt. Stein: ‘EPS heeft een aantal nadelen. In tegenstelling tot Ytong is EPS zeer brandbaar. En het reguleert het vocht in de constructie niet waardoor algengroei kan ontstaan. Om dat te voorkomen wordt in Duitsland vaak milieuonvriendelijk plantengif aan het stucwerk toegevoegd. Daarnaast zijn spechten dol op de EPS-constructie want die klinkt net zo hol als een boom. Ze hakken het stucwerk stuk en nestelen zich dan in de EPS.’

Multipor als alternatief voor EPS
Alternatieven voor EPS zoals steenwol of PIR-platen gecombineerd met foamglas blijken eveneens ongeschikt. Al googelend stuit Stein op Multipor minerale isolatieplaten van Xella en hij is direct overtuigd. ‘Het materiaal is vochtregulerend, brandwerend en vormt met Ytong MassiefBlokken een homogene constructie van cellenbeton waardoor koudebruggen uitgesloten zijn.’ Voor de zekerheid gaat hij naar de bouwmaterialenhandel om het product te ervaren, bekijkt verwerkingsvideo’s samen met zijn aannemer en gaat na welke dikte nodig is voor de beoogde Rc van 6,7. Resultaat is een combinatie van 240 mm Ytong MassiefBlokken (gewichtsklasse 4 en lambdawaarde = 0,12) met 200 mm Multipor.

Imiddels is de bouw, ondanks het verstek laten gaan door de aannemer op de helft van de bouw, met hulp van een Duitse stucadoor gereed gekomen. “We kunnen nu eindelijk genieten van ons mooie, comfortabele en energiezuinige huis.”

Ytong Energy+ blok:
Hét bouwblok voor passiefhuizen

De combinatie van Ytong MassiefBlokken en Multipor vormt letterlijk de kern van een superisolerend cellenbetonblok: het Ytong Energy+ blok. Dit blok bestaat uit een dragende binnenlaag (175 mm) van Ytong cellenbeton, een isolerende kern (175 of 250 mm) van Multipor en een robuuste buitenlaag van Ytong (75 mm). Met de blokken kunnen in één keer dragende wanden worden opgetrokken van 425 of 500 millimeter dikte met een Rc-waarde van 5,86 respectievelijk 7,29 m2 K/W, zónder aanvullend isolatiemateriaal. Het ideale blok voor passiefhuizen en andere zeer energiezuinige woningen.

Meer informatie over Ytong Energy+ vind u op de productpagina

Peter Stein combineerde het YtongMassiefblok met Multipor voor gevelisolatie

Passieve warmte

Zijn passiefhuis maakt (in de winter) optimaal gebruik van ‘passieve warmte’ ofwel warmte van de zon. Tegelijk beperkt de woning warmteverliezen tot een minimum dankzij extreme luchtdichtheid en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning van minimaal 90 procent. Hierdoor is nog maar 15 m2 K/W per jaar nodig voor verwarming en koeling. Daarmee voldoet het huis van Stein ruimschoots aan de norm voor BENG1 van maximaal 25 kWh/m2 per jaar. De energie voor verwarming haalt hij uit de zon met zonnepanelen. Een aircosysteem met warmtepomptechniek van 3,5 KW zorgt in de wintermaanden voor verwarming en in de zomer voor koeling. Om de zonnewarmte in de winter te kunnen “vangen” zijn grote raampartijen en ligging op het zuiden cruciaal.

Ytong MassiefBlokken
Steins ontwerp is gebaseerd op een Duits passiefhuis dat hij in de brochure van een catalogusbouwer tegenkomt: een massieve woning van Ytong MassiefBlokken, een bouwwijze waarmee zijn aannemer bekend is. Samen met hem past hij het ontwerp van deze woning aan op zijn eigen wensen.