Meerdere Xella toepassingen
Jan IJzerman, manager Special Projects bij Xella, legt uit dat Xella bij het project De Boetzelaer ook het tekenwerk, de engineering en de montage heeft uitgevoerd. “Op dit moment is de herbouw in volle gang, het zwembad moet in juni 2021 weer open”, zegt IJzerman. “Voor dit project gaat het specifiek om een binnenspouwblad waarop de buitenbekleding wordt bevestigd. Een brandveilige schil is bij dit project prioriteit.” Cellenbeton is uiterst brandwerend en het is makkelijk materiaal om gevelbekleding op te bevestigen. Daarnaast is dit prefab cellenbetonsysteem flexibel in de engineering en in het tekenwerk, waardoor er qua opgave snel geschakeld kan worden met andere bouwpartijen, zoals bij de aanpassingen in de draagconstructie die nog tijdens de bouwfase zijn doorgevoerd. “Een-op-een werken met vaste bouwpartners werkt bij dit soort projecten als een geoliede machine”, geeft IJzerman aan.

Volledig brandwerende schil van cellenbeton

Bouwsnelheid in combinatie met ontwerpvrijheid

Duurzame, chloor- en zuurbestendige coating
Ronald Roubos is werkvoorbereider bij De Vries en Verburg en betrokken bij het project De Boetzelaer. Hij vertelt dat een van de wanden van het zwembad die aan de sportvelden ernaast grenst, aan de wettelijke eis moet voldoen van 180 minuten brandwerendheid. “Omdat de hele binnenschil is voorzien van Hebel cellenbeton, voldoet de volledige gevel aan deze eis. Ook al is dat voor de volledige gebouwschil niet wettelijk verplicht”, stelt Roubos vast. Het gebouw is verdeeld in verschillende brandcompartimenten. Ook de kolommen zijn bekleed met de brandwerende Hebel platen. De Hebel dak- en wandplaten zijn aan de binnenkant tegen de staalconstructie van het gebouw geplaatst en vormen hierdoor een brandwerende schil. De gewapende wanden zijn 150mm dik en de dakplaten zijn 200mm dik. De Hebelplaten zijn aan de binnenzijde voorzien van een speciale, hygiënische coating die bestand is tegen chloor-, zuurdampen en vocht. “Qua duurzaamheid van de binnenwanden is die coating een pré natuurlijk. Door ongevoeligheid voor de schadelijke elementen in een zwembad wordt de duurzaamheid van de cellenbetonnen wanden nog verder verhoogd”, geeft Roubos aan.

Razendsnel en optimaal brandwerend
De opdracht voor De Vries en Verburg lag niet alleen bij het razendsnel bouwen van een nieuw, brandveilig zwembad. Ook de abstracte vormgeving van het gebouw moet naadloos in het project passen. Toen eind 2019 met de bouw van het nieuwe zwembad werd gestart, was de ontwerpfase nog in volle gang. De laatste ontwerppunten werden op dat moment nog verder uitgewerkt. De bijzondere vormgeving vroeg om maatwerk. Zowel de binnenspouw als het dak wordt uitgevoerd met prefab cellenbetonnen wand- en dakplaten van Hebel. Door de volledige gebouwschil op deze wijze uit te voeren wordt een maximale brandveiligheid gerealiseerd.

Sterke betrokkenheid 
Peter Wielaart, directeur van stichting De Boetzelaer, vertelt dat de stichting het zwembad sinds 1975 beheert en exploiteert. Voor Monster en omstreken heeft het zwembad een belangrijke sociale functie, waar mensen uit de hele gemeente Westland graag recreëren. Per jaar ontvangt het zwembad circa 360.000 bezoekers. Na de brand is Wielaart de boer op gegaan om te kijken of de bouw van een nieuw zwembad mogelijk was. “Met de stichting hebben we financiële middelen voor een renovatie van het zwembad bij elkaar kunnen vinden. Zeker 50.000 euro is door giften en acties bijelkaar gebracht”, zegt Wielaart. Hij voelde zich gesteund door de volledige medewerking van de gemeente en het snelle schakelen van De Vries en Verburg om de renovatie van de grond te tillen. Roubos vult aan: “Met dit team is het gelukt om met het beschikbare budget in zeer korte termijn de herbouw te starten van een niet alledaags gebouw. Het is bijzonder prettig om samen te werken met bouwpartijen die zich stuk voor stuk flexibel opstellen om een nieuw zwembad voor Monster te realiseren. “Een project naar ieders tevredenheid!”, zegt Roubos.

Spectaculair ontwerp
Siu Kin Shek, als architect van BAS1S Architecten in Poeldijk betrokken bij het project De Boetzelaer, legt uit dat de gevelafwerking is opgebouwd uit gelijkzijdige driehoeken van anderhalve meter, die gedraaid in de gevel staan. Hierdoor lijkt het alsof er een rots met punten uit de gevel steekt. De basis van dit gebouw is een staalconstructie die snel gebouwd en winddicht gemaakt kan worden. In overleg met Xella heeft De Vries en Verburg de stalen constructie ontworpen. Dat betekent dat in de bouwfase nog aan het ontwerp is gesleuteld, omdat in het voortraject hiervoor te weinig tijd was. “Voor de aannemer en Xella lag hier een forse uitdaging voor een project, dat perfect is verlopen”, zegt Shek.

Het gebouw heeft forse overspanningen met vliesgevels. Door het specifieke ontwerp van de stalen hoofddraagconstructie zijn de Hebelplaten eenvoudig te monteren. “Omdat je bij een zwembad te maken hebt met temperatuurverschillen, vochtig klimaat en chloordampen, is gevelbeplating met een tussenconstructie van cellenbetonwanden, hiervoor het meest geschikt”, licht Shek toe. “De elementen zijn steenachtig, snel te monteren en je hoeft de staalconstructie niet te doorboren. Daarnaast levert dit systeem mij als architect een behoorlijke ontwerpvrijheid”, zegt Shek. “De gevels zitten vol met eyecatchers, openingen, schuine lijnen, driehoekige kozijnen, die refereren naar een rotsformatie in een branding”, zegt Shek.