Hebel Construct just-in-time geleverd

Soepele en transparante werkflow
F5 Projectengroep heeft als ontwikkelende aannemer de proceskant van de engineering en architectuur uitgevoerd. Dit project is in een bouwteam geoptimaliseerd en dat heeft tot een succesvolle realisatie geleid. “De ontwerptekeningen staan in 3D-modellen waardoor ze snel voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt IJzerman. Van Vliet vult aan: “We werken bij F5 in Revit, waarmee Xella ook werkt, dat levert een soepele en transparante werkflow op.”

Aangepast aan bouwschema aannemer
Xella maakt vanuit het gebouwontwerp eigen werktekeningen, die aan het definitieve 3D-model kunnen worden toegevoegd. Per bouwfase of bouwonderdeel worden bouwdelen gemaakt in de fabriek en vervolgens per batch op de bouwplaats geleverd en direct gemonteerd. Volgens Van Vliet is de bouwfase van het bedrijfsverzamelgebouw naadloos verlopen. “Xella leverde precies op de afgesproken tijd”, zegt hij. Op tijd leveren heeft volgens IJzerman alles te maken met een goede projectvoorbereiding en projectplanning die perfect in het bouwschema van de aannemer passen. “Op deze manier hebben we geen omkijken meer naar het bouwproces”, voegt Van Vliet toe. “De bouw is als een treintje dat moet blijven rijden. Belangrijk is om partijen aan je te binden die in dat treintje passen. Xella is voor ons een vakkundige en betrouwbare bouwpartner, waardoor we eigenlijk geen omkijken meer hebben naar het bouwproces. Op basis van vakkennis, ervaring en aanvullende service die Xella levert, zijn zij in staat om ons als opdrachtgever essentiële taken tijdens het bouwproces uit handen te nemen,” zegt Van Vliet.

Samenwerking
Voor F5 Projectengroep is het de eerste keer dat zij een bedrijfsgebouw ontwikkelen met Hebel Construct. “We willen met dit project laten zien dat we ook anders kunnen bouwen dan op de traditionele manier met een stalen draagconstructie opgevuld met cellenbetonnen platen of blokken van Xella”, zegt Van Vliet. Voor zo’n eerste keer zijn goede adviseurs en constructeurs nodig. Xella heeft eigen adviseurs en constructeurs in dienst, die vakkundige kennis en expertise in huis hebben om dit soort pilots op te kunnen tuigen. Als bouwpartner levert Xella een gedegen advies tijdens de ontwerpfase van het project. “Samenwerken begint al met de projectvoorbereiding”, zegt Jan IJzerman, manager Special Projects bij Xella Aircrete Systems. IJzerman is nauw betrokken bij het project in Bodegraven. “We kregen tijdens het voortraject al flink wat huiswerk mee van Roland van Vliet om een bedrijfsverzamelgebouw in zelfdragende prefab cellenbetonwanden als plan uit te werken”, zegt hij. “Eerst hebben we het plan constructief beoordeeld of het qua maatvoering, raampartijen en deuren past binnen het zelfdragende systeem.”

Samenwerken
Volgens IJzerman is goede samenwerking de basis voor een succesvol project. “Als je geen klik met elkaar hebt, dan werkt het niet.” IJzerman geeft aan dat samenwerken met F5 Projectengroep voor Xella interessante en leerzame projecten opleveren. “Voor ons is het prettig om met elkaar te kunnen sparren”, zegt hij. “Het is mooi om te ontdekken dat ons bouwsysteem zich ook perfect leent voor bedrijfsverzamelgebouwen en dat dit systeem past binnen het ontwerp en de begroting zoals we die gezamenlijk hebben vastgesteld. Het is ontzettend fijn om te horen dat je als producent een betrouwbare bouwpartner bent geworden van Projectbureau F5 Projectengroep”, zegt IJzerman.

 

De bedrijfsverzamelgebouwen zijn binnenkort opgeleverd. Inmiddels zijn alle units verkocht of verhuurd.

F5 Projectengroep voert vrijwel alle projecten uit met vaste, specialistische bouwpartners en all-round partijen. “Dat werkt het beste”, geeft Van Vliet aan. “Het gaat niet alleen om de realisatie van een gebouw. Ook service en nazorg voor de gebruikers van gebouwen vinden we belangrijk. Vandaar dat we het liefst samenwerken met bouwpartijen die dezelfde mind set hebben. Met Xella werken we al jarenlang prettig samen.” IJzerman vertelt dat F5 Projectengroep nog niet eerder een bedrijfsverzamelgebouw heeft ontwikkeld met het zelfdragende cellenbetonbouwsysteem. “Voor ons is het dus eveneens een mooi pilotproject met F5 Projectengroep”, zegt IJzerman. Van Vliet: “Dragend bouwen is niet nieuw, maar voor dit type gebouw is het wel nieuw. Met behulp van de specialistische kennis van Xella zijn we bewust afgestapt van de traditionele manier van bouwen om te onderzoeken of een zelfdragende constructie ook technisch en financieel haalbaar is.”

“De bouw is als een treintje dat moet blijven rijden. Belangrijk is om partijen aan je te binden die in dat treintje passen.

Ook service en nazorg zijn belangrijk

Ontzorgen
Van Vliet geeft aan dat dit zelfdragende bouwsysteem van Xella niet per se goedkoper is dan traditioneel bouwen. “De plussen van dit systeem zijn dat we met een vaste bouwpartner kunnen samenwerken. Mede door hun jarenlange ervaring en specialistische kennis ontzorgt Xella ons bij de projectvoorbereiding en de engineering van het bouwsysteem”, zegt Van Vliet. Het Hebel Constructbouwsysteem worden just in time geleverd en vervolgens direct verwerkt en gemonteerd op de bouwplaats, dat is inherent aan deze manier van prefab bouwen. Bijkomend voordeel is dat de keuze voor het materiaal cellenbeton de brandveiligheid tussen de units maximaal borgt. “Je hanteert met dit systeem simpele basisdetails, met weinig aansluitingen op andere materialen. Het systeem is veel minder arbeidsintensief en faalkosten zijn fors lager dan bij traditioneel bouwen”, vult IJzerman aan.

Circulair
Het Hebel Construct bouwsysteem van Xella is opgebouwd uit prefab cellenbeton wand- en dakplaten, die een dubbel wapeningsnet bevatten om te voldoen aan de constructieve belastbaarheid. Toepassing van deze prefab bouwdelen heeft als voordeel dat ze gemakkelijk aan de toekomstige eisen voor circulariteit kunnen voldoen. “Als bouwtoeleverancier zijn we bezig om vaker grondstoffen te hergebruiken in ons productieproces”, zegt IJzerman. Xella heeft deze zomer op de productieplant van de prefab bouwdelen een installatie gebouwd, die gebruikte prefab bouwdelen verpulvert tot granulaten. De gemalen cellenbeton wordt vervolgens weer als grondstof ingezet. “Cellenbeton is een homogeen product, waarin geen kit, pur en andere vervuilingen zijn verwerkt, die verwijderd moeten worden. Ook het ijzer van de wapening is opnieuw te gebruiken. Met de hergebruikte materialen kunnen we nieuw cellenbeton van dezelfde kwaliteit produceren, even sterk en even brandwerend”, legt IJzerman uit.