Werken zonder ‘filter’
Het feit dat je in CPO niet met een projectontwikkelaar te maken hebt, maar steeds 1-op-1-contact hebt met je (vele) opdrachtgevers, speelt hierin ook een rol, beseft Bedaux. ‘Een projectontwikkelaar redeneert meer vanuit de ratio, waar architecten het vaak zo mooi mogelijk willen maken. Dat “filter” is er bij CPO niet, waardoor je zelf scherper moet blijven op het (financiële) resultaat.’

Tips & tricks
Andere tips en tricks die hij collega-architecten zou willen meegeven is: wees je bewust dat in een CPO-project veel besproken wordt buiten kantooruren. ‘Bijna alle vergaderingen vinden in het weekend of ‘s avonds plaats en daar moet je als architect vaak bij zijn. Dat is iets om je op in te stellen als bureau’. Hij komt daarnaast terug op het belang om de variatie in de woningen ‘beperkt te houden’. ‘Biedt bij voorkeur een aantal vaste opties aan, net als een ontwikkelaar eigenlijk doet’.

Moois gebracht
Bedaux wil benadrukken dat het project hem en zijn collega’s ook ‘veel moois heeft gebracht’. Hij herinnert zich bijvoorbeeld de avond waarop bewoners via loting te horen kregen welk kavel van hen werd. ‘Dat was een spannende en emotionele avond. Sommigen waren heel blij, anderen erg teleurgesteld. Wij konden die mensen weer blij maken door kansen te zien die zij niet zagen. Dat was mooi’.
Daarnaast heeft Baarle Bouwt het bureau door een lastige periode geholpen, beseft Bedaux. ‘2013 was het hoogtepunt van de crisis; dit project heeft ons daarin geholpen met een goede hoeveelheid werk, zo is het ook’.