Introduction

Clarissenklooster
Clarissenhof ligt in het hart van Spoorzone 013, het voormalige terrein waar NS van 1868 tot 2011 een werkplaats had. In de hoogtijperiode rond 1920 werkten hier ruim 1300 arbeiders. ‘Het plan verbindt het levendige centrum en stationsgebied met de rustigere Theresia-buurt waar het Clarissenklooster uit 1892 staat’, licht Pieter Lievense van Dok architecten toe. Clarissenhof vormt zo een overgang tussen het stads en dorpse gebied. ‘Wie vanuit de stad naar het klooster loopt, passeert eerst de stedelijke, grootschaliger appartementengebouwen en komt daarna in het dorpse deel met grondgebonden woningen.’

Boogramen
De gebouwen van Clarissenhof zijn met elkaar verbonden door groenperken, een verwijzing naar de hofjes van de begijnhoven waarop het plan is geïnspireerd. Een betonnen pergolaconstructie die als ruggengraat van oost naar west door het plan loopt, wekt de indruk van een kloostergang. Ook in de gebouwen zelf komt de relatie met het religieuze erfgoed van de stad duidelijk tot uitdrukking. Zo is de opbouw met de antracietkleurige plint, wit metselwerk en puntdak met oranje pannen gelijk aan die van klassieke kloosters. Maar de neogotische boogramen zijn misschien wel de meest herkenbare religieuze elementen.

Bouwen in BIM
Dok architecten ontwierp het project in 3D met behulp van BIM. Op basis van dit virtuele ontwerp, bouwden aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling en Xella alle casco’s van de gebouwen met Silka kalkzandsteen elementen. Voor de binnenwanden pasten zij Ytong separatiepanelen toe. Eind 2017 worden de eerste appartementen opgeleverd, begin 2018 zal Clarissenhof helemaal bewoond zijn.